Dolar

32,5344

Euro

34,9360

Altın

2.439,30

Bist

9.716,77

Putin'in yardımcısı Mikhail Lesin'in ölümüne ilişkin en net bilimsel tanı: Boyunda kırık kemik tespit edildi

4 yıl önce Washington'da bir otelde kalp krizi nedeniyle öldüğü açıklanan Vladimir Putin'in yardımcısı Mikhail Lesin ile ilgili kesin bir bilimsel veri basınla paylaşıldı. Buna göre Lesin'in boynunda bir kırık kemik tespit edildi. Bu bilgi, 2 yıl önce çıkan 'kafasına bir cisimle vuruldu' iddialarını da besliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-17 16:19:19

Putin'in yardımcısı Mikhail Lesin'in ölümüne ilişkin en net bilimsel tanı: Boyunda kırık kemik tespit edildi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bir dönem Gazprom-Media Holding'in başında olan Rusya Basın Bakanı olarak görev yapan ve Putin'e yakınlığı ile bilinen Mikhail Lesin, 6 Kasım 2015 yılında Beyaz Saray'a birkaç blok ötede bulunması sebebiyle Washington'un seçkin otelleri arasında yer alan Dupont Circle'deki odasında ölü olarak bulundu.

Söz konusu dönemde hiçbir rahatsızlığı bulunmayan Lesin'in ailesi "eceliyle öldüğüne" ilişkin açıklamalarda bulundu. Fakat Washington DC Adli Baştabibi, otopsi sonrası yaptığı açıklamada, Lesin'in boynunda, gövdesinde, kol ve bacaklarında darbeler olduğunu söylemişti.

OTOPSİ RAPORU 2016'DA AÇIKLANDI

Lesin'in otopsi raporu ise olaydan dört ay sonra basınla paylaşıldı. 10 Mart'ta yayınlanan ve bir gün sonra 11 Mart 2016 tarihinde kısıtlı bir şekilde gazetelerde yer alan rapora göre Lesin, "kalp krizi" sonucu hayatını kaybetmişti. Aynı raporda Lesin'in baş, boyun, gövde, üst ve alt ekstremitelerdeki ağır bir travma sonucu öldüğü bildirildi, ancak ölüm şeklinin "belirlenemediğini" söyledi. ."

BOYNUNDA KIRIK KEMİK BULUNDU

149 sayfalık otopsi raporu, Radio Free Europe - Radio Liberty (RFE/RL) tarafından iki yıl önce açılan Bilgi Özgürlüğü Yasası davasına yanıt olarak, Washington hakimi Hiram Puig-Lugo'nun kararıyla dün (16 Mart 2019) RFE/RL'ye ulaştı ve yayınlandı. Rapordaki yeni ayrıntılara göre Lesin'in boyun kemiğinde bir kırık tespit edildi. RFE'ye göre belgeler "üstü örtülmüş" bir olayla ilgili "en net bilimsel kanıt."

55_1

MİKHAİL LESİN KİMSİ?

Vladimir Putin, 1985 yılında Rus istihbarat servisi KGB tarafından Doğu Almanya başkenti Dresden'de görevlendirildiğinde "basında propaganda amacıyla çalışmalar yürütmekle" görevlendirilen bir diğer KGB'li de Mikhail Yuriyeviç Lesin'di. Rus Yahudilerinden olan Lesin, basın faaliyetlerindeki başarısından dolayı, 1999 yılında Putin başbakan olduğunda "Basın Bakanı" olarak görevlendirildi. Vladimir Putin, 7 Mayıs 2008'de Devlet Başkanı olduğundaysa Lesin, "basın danışmanı" olarak atandı. Russia Today gazetesini kuran isim olan Lesin, 2013'te Rusya'nın “devlet kontrolündeki” en büyük medya holdingi Gazgrom Media'nın başına geçti. Fakat 12 Ocak 2014'te “ailevi nedenlerle” istifa etti.

Lesin, yıllar içinde hem çok zengin olmuş, hem de ABD ile özel yakınlıklar geliştirmişti. Oğlu bu ülkede “Rusya konulu” masraflı filmlerin prodüktörü olarak tanınmış, kendisi de Los Angeles'te toplamda 28 milyon dolarlık gayrimenkul satın almıştı.

ATATÜRK HAVAALANINDA ÖLEN İNGİLİZ KADIN İLE İLGİNÇ BAĞLANTI

2014 yılında Mississipp'den Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker, kara para akladığı gerekçesiyle Lesin'in servetinin araştırılmasını resmen talep etti. FBI'ın da konuya ilişkin araştırmalar yaptığı fakat Lesin'in yasadışı bir etkinliğinin kanıtlanamadığı belirtilmişti.

Araştırmalar sırasında dikkat çeken ayrıntı ise Lesin'in Ortadoğu odaklı sivil toplum kuruluşlarına yüklü miktarda bağış yaptığıydı. Bu bağışlardan biri de Eski bir BBC çalışanı olan Jacky Sutton'ın Irak masası başkanvekilliğini yaptığı Londra merkezli Savaş ve Barışta Muhabirlik Enstitüsü (IWPR) idi.

44_3

50 yaşındaki Sutton, Lesin'in öldüğü 6 Kasım tarihinden 20 gün önce (17 Ekim 2015) İstanbul üzerinden aktarma yaparak Erbil'e gitmek için bulunduğu İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ölü bulunmuştu. Sutton'ın ayakkabılarının bağcıklarını çözerek kendisini tuvalet kapısının arkasındaki askıya astığı bildirilmişti. İngiliz basını daha önce Sutton'ın, "IŞİD'i kendisini hedef almasından korktuğunu" yazmıştı. Sutton, BBC çalışanıyken 1990'lı yıllarda, Eritre'de 5 yıl görev yapmış, sonrasında Eritre hükümeti tarafından "ajanlık" faaliyeti yürüten isimlerden biri olarka suçlanmış ve gözaltına alınarak sınırdışı edilişti. Sutton'ın olay sonrası "travma sonrası stres bozukluğu" yaşadığı belirtilmişti. 

Sutton da tıpkı Lesin'in ailesi gibi bu enteresan ölümün "doğal" olduğunu belirterek; kızlarının ölümünde "başka bir kişinin dahli olmadığına" inandıklarını belirtmiş, bu ifadeler 22 Ekim 2015 tarihinde İngiliz Guardian gazetesinin iç sayfalarında yer almıştı.

Haber Ara