Dolar

32,5842

Euro

34,8203

Altın

2.412,05

Bist

9.645,02

'Putin'in IŞİD planı Batı'da büyük destek gördü'

Bogdanov, Devlet Başkanı Putin'in sunduğu, IŞİD karşı uluslararası cephe oluşturma önerisinin Batılı ülkelerden büyük destek gördüğünü belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 15:59:49

'Putin'in IŞİD planı Batı'da büyük destek gördü'

RİA Novosti haber ajansına verdiği röportajda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in konuyu masaya yatırdığını belirten Bogdanov, Ortadoğu ülkelerinin de Putin'in planına olumlu baktığını vurguladı.

PUTİN'İN PLANININ MERKEZİNDE BAĞDAT VE ŞAM HÜKÜMETLERİ İLE KÜRT GÜÇLER VAR

Putin'in planı, IŞİD'in etkisiz hale getirilmesi için Suriye ve Irak orduları ile Kürt güçleri ve diğer bölge ülkelerinin de dahil olduğu ‘yeni bir uluslararası koalisyon' oluşturulmasını öngörüyor.

Yani Rusya'nın planı, IŞİD karşıtı koalisyonun bel kemiğine bölgenin esas aktörleri olan Bağdat ve Şam hükümetleri ile Kürt güçlerini yerleştiriyor.

‘CENEVRE-3 İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADIK'

Bu arada Bogdanov, Suriye krizinde diplomatik çözüm arayışları kapsamında Cenevre-3 Konferansı için hazırlıklara başladıklarını da açıkladı.

Cenevre-3 Konferansı'nın sıradan bir etkinlik olmadığının anlaşılması gerektiğini vurgulayan Bogdanov, "Bu konferans da, müzakere sürecinin siyasi irade, destek ve zaman isteyen bir parçası. Bu konferansın desteği hak ettiğine inanıyoruz" dedi.

'MOSKOVA VE KAHİRE GÖRÜŞMELERİ, CENEVRE-3'ÜN TEMELİ'

Rus yetkili, Suriye muhalefetinin Moskova ve Kahire'de yaptığı görüşmelerin Cenevre-3'ün temelini oluşturacağını kaydetti.  

Suriyeli muhaliflerin bunların dışında Brüksel ve Astana'da da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Bogdanov, "Tüm bu diyalog süreçlerini tek bir platform altında birleştirme düşüncesi ortaya çıktı. Bunun için tarih ve ülkenin belirlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'SURİYE TEMAS GRUBU EKİMDE ÇALIŞMALARA BAŞLAYABİLİR'

Öte yandan Bogdanov, yeni Suriye Temas Grubu'nun ise ekim ayında tekrar faaliyete geçebileceğini söyledi. Bakan yardımcısı, grupta uluslararası temsilcilerin yer alacaklarını ve Suriyeli taraflar arasındaki müzakerelerin istikrarına katkı sunabileceklerini belirtti.

Bogdanov, Suriye krizinin çözümü için Moskova'nın dört çalışma grubu kurulmasından yana olduğunu da ifade etti.

'KOALİSYON GÜÇLERİNİN IŞİD'E YÖNELİK SALDIRILARI BAŞARISIZ OLDU'

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırılarını da değerlendiren Bogdanov, bu saldırıları 'başarısız' olarak niteledi. IŞİD'le mücadelenin başarılı olabilmesi için 'örgütle mücadele etmek isteyen dünya çapındaki tüm güçlerin birleştirilmesi gerektiğini' belirten Bogdanov şunları söyledi: ''Ortak bir ordu kurulmasını teklif etmedik. Ancak IŞİD'le ortak mücadele kapsamında istihbarat paylaşımı ve görev dağılımı yapılmalı'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin haziran sonunda Suriye, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerine IŞİD'le mücadelede güçlerin birleştirilmesini teklif etmişti. Moskova, IŞİD'e yönelik saldırıların Şam hükümetiyle koordinasyon içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Haber Ara