Dolar

32,3297

Euro

35,0425

Altın

2.281,75

Bist

8.988,53

Putin'in hala Windows XP işletim sistemli bilgisayar kullanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, hackerların saldırısına uğrama riskine rağmen hâlâ Microsoft'un beş yıl önce desteklemeyi bıraktığı Windows XP işletim sistemli bir bilgisayar kullandığı ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-19 13:24:34

Putin'in hala Windows XP işletim sistemli bilgisayar kullanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hem makamında hem de Novo-Ogaryovo'daki başkanlık konutundaki bilgisayarlarında Windows XP işletim sisteminin kullanıldığı ortaya çıktı.

Olay, Kremlin basın sözcülüğünün yayımladığı fotoğraflardan anlaşıldı.

Rusya'daki bağımsız İnternet Koruma Derneği, fotoğraflar ışığında Putin'in XP işletimi sistemi kullandığını doğruladı.

MICROSOFT DESTEKLEMİYOR

Öte yandan Microsoft, 18 yıl önce çıkardığı Windows XP için güvenlik güncellemesi yapmayı Nisan 2014'te durdurmuştu.

"BİRİLERİ PUTİN'E SİBER GÜVENLİĞİ HATIRLATMALI"

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, konuyla ilgili haberinde "Rus bilgisayar korsanları dünyanın birçok yerinde siber saldırı operasyonları gerçekleştirmekle suçlanırken birileri Putin'e siber güvenliğin önemini hatırlatmayı unutmuş olmalı" dedi.

Untitled-2_47

"MEVZUAT İZİN VERMİYOR"

BBC Türkçe'nin Rus muhalefetine yakın Open Media'dan aktardığına göre yürürlükteki mevzuat, Kremlin'in yeni işletim sistemine geçmesine izin vermiyor. Rus Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde sadece devlet sırrı içermeyen bilgisayarlarda Microsoft'un son işletim sistemi Windows 10'un kullanılmasına izin veriliyor.

MICROSOFT ve GOOGLE DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR

Moskova, aşamalı olarak devlete ait bilgisayarlarda Microsoft ve Google'ı devre dışı bırakıyor. Bunun yerine Rusya'nın Astra Linux işletim sistemi yazılımı ve Yandex gibi yerel tarayıcılar kullanılıyor.

Untitled-2_48

"İNTERNET CIA PROJESİ"

Eski bir KGB ajanı olan Putin'in çok fazla internet kullanmadığı biliniyor. Putin daha önce interneti bir "CIA projesi" olarak nitelemişti. İnternetin selefi olan Arpanet 1969'da ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmişti.

Rusya bir süredir internet teknolojisi üzerindeki kontrolünü artırıyor. Kremlin kısa süre önce Rus yazılımı uygulamalar içermeyen akıllı telefonların satışını yasaklamıştı. Putin de Şubat'ta, Moskova'ya ülkenin küresel internetle bağını kesme yetkisi veren bir yasayı onaylamıştı.

 

Haber Ara