Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Putin'in Gülen açıklamasına Ankara'dan yorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fethullah Gülen açıklaması Ankara'yı memnun etti. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Putin'in sözlerini ‘çok sağduyulu bir devlet adamı açıklaması' diye değerlendirirken, Rusya'nın Türkiye için önemli bir partner olduğunu vurguladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-28 17:12:13

Putin'in Gülen açıklamasına Ankara'dan yorum

Sputniknews'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün 13. toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki darbe teşebbüsünün 9 yıldır ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in görüşleri çerçevesinde oluşan yapıların doğrudan katkısı ile yapıldığını düşündüğünü söyledi. Putin, "Bu kabul edilemez" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Fethullah Gülen ile ilgili bu açıklamaların Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Sputnik'e değerlendirdi. "Çok sağduyulu bir devlet adamı açıklamasıydı. Olumlu bulduğumu beyan etmeliyim" diyen Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘PUTİN'İN BU AÇIKLAMASI GERÇEKTEN KAYDA DEĞER, ÇOK OLUMLU BİR AÇIKLAMA'

"Kendisine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe süreciyle ilgili bilgiler aktardığını ve darbenin arkasındaki gücün azmettiricinin 17 yıldan beri ABD'de yaşadığını ifade ettiğini söyledi. Elbette Putin'in bakışı çok sağduyulu. Türkiye gibi bölgesinin en önemli ülkesi ve Amerikan'ın stratejik ortağı, müttefiki bir ülkenin yönetimini değiştirmek, geleceğini tehlikeye atmak gibi asla kabul edilemeyecek sonuçları tahmin bile edilemeyecek bir hareketi gerçekleştirmeye çalışan terör örgütü başının Amerika'da hâlâ tutuluyor olması ve hazırlık sürecini de Amerika'da iken yapmış olması gerçekten çok vahim. Putin'in bu açıklaması gerçekten kayda değer, çok olumlu bir açıklama"

‘FIRAT KALKANI OPERASYONUNU YAPABİLİYORSAK RUSYA İLE VARILAN BU MUTABAKATIN BUNLAR BİR NETİCESİDİR'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Rusya'nın 15 Temmuz darbe girişimine karşı aldığı tutumunda Türkiye-Rusya ilişkilerini olumlu etkisi olduğunu söyledi. Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki normalleşmenin önemli olduğunu kaydeden Kaynak, "Zaten biz eğer bugün Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonunu yapabiliyorsak, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte DEAŞ'a karşı mücadele edebiliyorsak, Rusya ile varılan bu mutabakatın bunlar bir neticesidir. Rusya bizim hem enerjide hem ihracatta, ithalatta hem de bölgedeki hadiselerde önemli bir partnerimizdir. Türkiye-Rusya ilişkilerinin 24 Kasım öncesine çok hızlıca döneceğini bunlardan bu neticeyi çıkarmak mümkün. Putin'in bu açıklamasının öylece bana çağrıştırdığı bir hadise var" diye konuştu.

‘FETÖ İLE MÜCADELEMİZİ BİRAZ GEÇ ANLIYORLAR AMA ANLAYACAKLARINI UMUYORUZ'

Türkiye'nin FETÖ ile yurt içinde olduğu kadar yurtdışında da mücadele ettiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Türkiye çok kapsamlı bir mücadele veriyor. Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız, bütün bakanlarımız, diplomatlarımız, ilgililer muhataplarına hadiseyi anlatıyorlar. Ama yurtdışında mücadele için somut önemli birkaç adım daha atıldı. Yurtdışındaki okulların, onların okullarının diplomalarının Türkiye'de akredite edilmeyeceği anlatıldı. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olup bu okullarda hizmet veren öğretmenlerin de öğretmen sertifikaları iptal edildi. Yani bir yandan Maarif Vakfı ile eğitim sahasında bir boşluk oluşmaması için alt yapı hazırlandı bir yandan diplomatik olarak da hem AB'de hem tüm diğer mecralarda çok önemli çalışmalar yapılıyor. Biraz geç anlıyorlar ama anlayacaklarını umuyoruz" diye konuştu.

‘ABD'DE OLUŞACAK YENİ YÖNETİM DAHA OBJEKTİF BAKACAKTIR'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Türkiye ile ABD arasında Fethullah Gülen'in iadesi konusunda devam eden tartışmaları da değerlendirdi. Kaynak, "Benim kanaatim, ABD içine girdiği seçim sürecinin etkisinde. Seçimlerden sonra oluşacak yönetim daha sağduyulu daha objektif bu hadiselere bakacaktır diye düşünüyorum" dedi.

 

Haber Ara