Dolar

32,5160

Euro

34,8202

Altın

2.425,65

Bist

9.695,21

Putin’in, ‘alçak’ ve ‘domuz’ ifadeleri Polonya’yı kızdırdı

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, 24 Aralık'taki Savunma Bakanlığı toplantısında, Nazi Almanyası döneminde Berlin'de görev yapan Polonya Büyükelçisi Jozef Lipski için 'alçak ve Yahudi karşıtı (anti-semit) bir domuz' ifadelerini kullanması Polonya’yı kızdırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-29 09:42:59

Putin’in, ‘alçak’ ve ‘domuz’ ifadeleri Polonya’yı kızdırdı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 24 Aralık'taki Savunma Bakanlığı toplantısında, Nazi Almanyası döneminde Berlin'de görev yapan Polonya Büyükelçisi Jozef Lipski için "alçak ve Yahudi karşıtı (anti-semit) bir domuz" ifadelerini kullanması Polonya'yı kızdırdı.

Putin'in, 1938'de Adolf Hitler'in Yahudileri Afrika'ya göndermeyi önerdiğini, Polonya'nın Almanya Büyükelçisi Josef Lipskiy'in de bunu kabul ederek, karşılığında Hitler'in heykelini dikmeyi önerdiğini belirten açıklaması Varşova ile Moskova'nın arasını açtı.

Putin'in açıklamalarına sert tepki gösteren Polonya hükümeti, Varşova'daki Rus Büyükelçisini, Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Putin'in yaptığı açıklamalarla ilgili bilgi talep etti.

Rusya Lideri Putin'in Moskova ile Varşova'nın arasına açan konuşmasını, 24 Aralık'ta savunma alanındaki çalışmaların değerlendirildiği Rusya Savunma Bakanlığı toplantısında ifade etmişti.

5e06a29385f540693251a902

 

Adolf Hitler, Polonya Büyükelçisi  Jozef Lipski ile görüşürken, 1 Ocak 1935 (Berliner Illustrirte Zeitung) 

2, DÜNYA SAVAŞI YILLARINA AİT
ARŞİV BELGELERİ HAKKINDA KONUŞTU

Rusya'nın elindeki 2. Dünya Savaşı yıllarına ait arşiv belgeleri hakkında konuşan Rus lider Putin, Hitler'in dönemin Polonya Dışişleri Bakanı'na ve Polonyalı elçiye Yahudileri Afrika'ya sürgüne göndermeyi düşündüğünü söylediğini belirtmişti. Putin, Polonyalı elçi Josef Lipskiy'in de Hitler'e bunu yapması halinde Varşova'da heykelini dikmeyi önerdiğini belirterek, “Pislik, Yahudi karşıtı domuz, başka bir şey denemez. Yahudi karşıtlığı konusunda Hitler'le tam bir dayanışma içindeydi” demişti…


Putin, Polonya Büyükelçisi'ne yönelik suçlayıcı eleştirilerini, Parlamentodaki liderlerle yaptığı toplantıda da dile getirmişti. Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın lideri Vyacheslav Volodin de, Putin'e bu konuyu gündeme getirdiği için teşekkür etmiş ve Polonya'dan özür beklediklerini söylemişti.

Ertesi gün Putin, Rusya'nın önde gelen iş insanlarıyla geleneksel yıl sonu toplantısında da aynı konuyu açmıştı.

Putin, Polonya'ya yönelik eleştirilerini, Avrupa Parlamentosu'nda İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasından Sovyet Rusya ve Nazi Almanyası'nı sorumlu tutan bir kararın alınmasından sonra dile getirmeye başladı.

Sovyet Rusya, Nazi Almanyası'yla imzalanan "çatışmasızlık anlaşması"nın bir sonucu olarak Adolf Hitler'in Polonya'yı işgali sırasında itiraz etmediği ve hatta Polonya'yı Almanya'yla paylaştığı konusunda suçlanıyor.

_110320459__110312721_gettyimages-104403248

PUTİN NEDEN ÖFKELENDİ?

Peki Putin, yıkılan ve artık var olmayan Sovyet Rusya'ya yöneltilen suçlamalara neden öfkelendi?

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) 2. Dünya Savaşı zaferi, ülkedeki resmi tarihin en ön plana çıkartılan ve kutsal sayılan zaferlerden. Üzerinden 70 yıl geçtikten sonra zafer günü hâlâ çok büyük ve gösterişli etkinliklerle kutlanıyor.

Putin'in resmi ideolojide, Sovyetlerin devamı niteliğinde olan ülkenin ordusunun kazandığı bu zafer önemli bir yer tutuyor.

Dolayısıyla Kremlin, Rusya'da "Büyük Zafer" olarak bilinen bu galibiyete yönelik herhangi bir eleştiriyi, doğrudan kendisine yapılmış bir saldırı kabul ediyor.

Bu aynı zamanda Polonya'da son derece hassas bir konu… 2018'de Nazi Almanyası'nın savaş suçlarına Polonya'nın suç ortağı olduğuna dair konuşma yapılması ya da herhangi bir ifade kullanılması yasaklandı.

Haber Ara