Dolar

32,5243

Euro

34,8531

Altın

2.488,00

Bist

9.530,66

Putin, enerji gündemi ile Yunanistan'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji merkezli gündemle, Atina’ya gitti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 16:18:59

Putin, enerji gündemi ile Yunanistan'da

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı, Enerji, Taşımacılık, Kültür ve Kalkınma, Tarım Bakanları ve Hükümet Sözcüsü eşliğinde bugün Atina'yı ziyaret edecek.

Putin'in yanında Gazprom ve Rosneft şirketlerinin müdürleriyle bir çok işadamı olacak. Eleftherios Venizelos Havaalanında Rus ziyaretçileri Savunma Bakanı Panos Kammenos karşılayacak.

Yunanistan'a uzun bir aradan sonra ziyaret gerçekleştiren Putin'in gündeminde enerji projeleri ve AB ile ilişkiler var. Putin'in beraberindeki heyette Rosneft ve Gazprom'un üst düzey yöneticileri ağırlıkta. Enerji Bakanı Novak da Putin'e eşlik ediyor. Görüşmelerde kültürel planda işbirliği, Ortodoks birliği boyutunda atılacak yeni adımlar ve ikili ticari ilişki de görüşülecek. Ağırlıklı olarak Avrupa'ya nakli hedeflenen enerji için güneyden yeni bir hat açılması ve bununla birlikte AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinde Yunanistan'ın oynayabileceği rol görüşülecek.

BORU HATLARI

Ziyaretin ekonomi ayağında Rus doğalgazını Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa'ya aktarmayı öngören alternatif boru hattı projesini ele almak üzere Rusya Yunanistan İtalya çalışma grubunun üçüncü toplantısı yapılacak.

Elde edinilen bilgilere göre Bulgaristan'ın toplantıya katılmaması bekleniyor. Bulgar hükümetinin ilgili projeyle ilgili büyük baskılara maruz kaldığı belirtilirken, bu durum da projeyi riske sokuyor.

Bunun yanı sıra Ruslar Yunanistan Elektrik Kurumu'na (DEİ) yatırım yapma konusuyla da yakından ilgileniyor. Belozerov'un Atina'ya gelecek olması ise Yunanistan Demiryolları (TRENOSE) özelleştirmesiyle de Rusların yakından ilgilendiğine işaret ediyor.

PUTİN'İN PROGRAMI

Vladimir Putin ilk önce Cumhurbaşkanlık Konağı'nda Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile, sonra da Maksimu Konağı'nda Başbakan Aleksis Çipras ile görüşecek. Onuruna düzenlenen iş yemeğinden sonra iki lider basın mensuplarına açıklamalarda bulunacaklar. Görüşmelerde iki tarafı ilgilendiren ekonomik konular ele alınacak ve anlaşmalar imzalanacak. 19.25'te Bizans Müzesi'ni ziyaret edecek olan Putin'e Çipras eşlik edecek.

Rus Cumhurbaşkanı geceyi Atina'nın güneyinde bulunan Kavuri Bölgesinde geçirecek, bu yüzden Perşembe sabahından beri bölge polis çemberine alındı. Aynı şekilde Cumartesi sabahı Aynaros'u ziyaret edeceğinden, bütün bölge polis denetimi altına alındı. Aynaros'ta yaklaşık beş saat kalması beklenen Putin, Ayios Panteleimon Rus Manastırı'nı da ziyaret ettikten sonra Selanik Makedonya Havaalanına doğru yola çıkacak ve 20.45'te Yunanistan'dan ayrılacak.

KADINLARA YASAKLANAN AYNAROS

Yunanistan'ın Halkidiki Yarımadası'nda yer alan Ayion Oros (Türkçedeki adıyla Aynoroz/Aynaroz) ‘kutsal tepe' anlamına geliyor. Bu özerk bölgede yirmi manastır bulunuyor ve iki binden fazla keşiş yaşıyor. Bin yıllık bir geçmiş olan Aynoroz manastırlarının kapıları, farklı dinlerden ziyaretçilere de açık.

Resmi adı Aynoroz Özerk Keşissel Devleti, Yunanistan toprakları içinde 390 km² alanda özerk bir devlet yönetimi vardır. Yüzyıllardır özerkliğini korumuştur.
Yaklaşık 1045'ten beri bölgeye bir tane bile kadın girmemiştir.

Haber Ara