Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Putin'e sürpriz rakip

Rusya'da sürpriz bir isim 2018 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimi için aday olma kararı aldığını açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-20 08:04:10

Putin'e sürpriz rakip

Rusya'da 18 Mart 2018'de yapılacak devlet başkanlığı seçimi için Putin'in adaylığını resmen açıklamasının beklendiği günlerde, ilginç bir gelişme gündeme oturdu. 35 yaşındaki TV sunucusu, “Biri Bizi Gözetliyor”un Rusya versiyonu Dom-2'nın ilk sunucusu, liberal muhalif gösterilerin aktif katılımcısı, sık sık “entelektüel sosyete güzeli” ya da "Rusya'nın Paris Hilton'ı" sıfatı yakıştırılan Kseniya Sobçak, başkanlık seçiminde aday olacağını ilan etti.

Muhalif “Dojd TV”de program yapan Sobçak, adaylık kararını kısa süre önce Putin'e yaptıkları görüşmede bildirdiğini, “Herkes kararını verme hakkına ve sorumluluğunu alma zorunluluğuna sahip” cevabını aldığını söyledi. Sobçak ayrıca, “Bana memnun olmuş gibi gelmedi. Kararımın hoşuna gitmediğini düşünüyorum” dedi.

"ARTIK DEĞİŞİM ZAMANI"

Bir video ile kararını açıklayan Sobçak, anayasanın talep ettiiği 35 yaş veya üstünde olma şartını yerine getirdiğini belirterek, "Bu hakkı kullanmaya karar verdim. Çünkü yıllardır seçimlerde bu hakkı sık sık kullanan adayların hepsinin karşısındayım. Ben 18 yaşında ve üniversitedeyken Vladimir Putin ülkenin devlet başkanı seçildi. O yıl doğan çocuklar artık bizzat gidip oy kullanacaklar. Artık değişim zamanı" dedi.

Kseniya Sobçak'ın, Putin'in hayatında özel bir yeri var. Sobçak'ın babası Anatoli Sobçak, SSCB'nin son ve Rusya Federasyonu'nun ilk yıllarında, St. Petersburg valisi olarak liberal reformların öncülüğünü yapmış, Putin de Sobçak'ın belediyede yardımcısı olarak çalışmıştı. Daha sonra hakkındaki soruşturmalar ve baskılar yüzünden Paris'e kaçmak zorunda kalan baba Sobçak, Putin 1999'da başbakan olunca hakkındaki tüm davalar düşünce ülkeye dönmüş, Putin'in başkanlık seçim kampanyası için aktif olarak çalışırken 2000'de vefat etmişti. Anatoli Sobçak, "Putin'in mentörü" olarak anılmıştı.

PUTİN'İN SOBÇAK AİLESİYLE GEÇMİŞİ

Putin, Sobçak'ın eşi Lyudmila Narusova'nın senatör olmasını sağlarken, kızı Kseniya Sobçak da TV dünyasında “sosyetik yıldız” olarak ticari başarı sağlayan pek çok programa ve projeye imza atmıştı. Kseniya Sobçak, Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden MGIMO (Uluslararası İlişkiler Fakültesi) mezunu. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca biliyor.

Evli ve bir çocuk annesi olan Kseniya Sobçak, Putin'e karşı aday çıkarmamanın ve seçimleri protesto etmenin yanlış tercih olacağını, adaletli olmayan seçimlere katılarak bile muhalefetin sesini duyurmanın mümkün olduğunu savunarak aday olacağını resmen açıkladı.

Liberal muhalefetin “beklenen” adayı avukat Aleksey Navalnı'nın hakkında açılan ceza davası ve mahkumiyet nedeniyle aday olamayacağının açıklanmasının ardından Sobçak'ın adaylığı ilgi çekti.

'EN İDEAL ADAY' O MU?..

Bazı kaynaklar, Sobçak'ın ortaya çıkmasının, geçen hafta ismi açıklanmayan bir Kremlin kaynağının onu “Putin'e karşı en ideal aday” diye tanımlamasından sonra olması da “manidar” bulundu.

Pek çok analist, Sobçak'ın aday olmasından aslında Kremlin'in fazlasıyla memnun olacağı, seçimlere katılımın yüksek olmasının meşruiyet için önemli olması nedeniyle liberallerin “kazanamayacakları” seçim için sandığa oy vermeye gitmelerinin olumlu karşılanacağı, Batı'dan gelen eleştirilere karşı “Herkesin kendi adayıyla özgürce yarıştığı” tezinin işleneceğini düşünüyor.

"REKLAMINI YAPACAK" YORUMLARI

Diğer yandan Kseniya Sobçak'ın yüzde 1-2 puandan fazla oy almasa bile, tüm kampanya boyunca özellikle dünya medyasının vitrininde olacağı, “parayla ölçülmeyecek kendi reklamını yapacağı”, ülke içinde de faal olduğu PR-TV dünyasında gelirini arttıracağı gibi argümanlar şimdiden piyasaya sürülmeye başlandı.

Moskova'da yayın yapan muhalif The New Times dergisi, Sobçak'ın adaylığı ve liberal oyları toplaması karşılığında devlet TV'lerine çıkma hakkı ve hatta Russia Today'de bir pozisyon önerilebileceğini iddia etti.

Haber Ara