Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

Putin’e güven reytingi, tarihin en düşük değerine geriledi

Rusya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasında 20 yıldır iktidarı elinde bulunduran Rusya Devlet Başkanı Putin’e güven reytingi, tarihin en düşük değeri olan 31,7’ye geriledi. Putin, tüm gerilemeye rağmen hala en yakın siyasi rakibinin yaklaşık iki katı güven oranıyla Rusya’nın en güvenilir siyasetçisi konumunda.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-26 14:13:56

Putin’e güven reytingi, tarihin en düşük değerine geriledi

a_1

Rusya'da yapılan bir araştırma, halkın Devlet Başkanı Vladimir Putin'e güven oranının ciddi şekilde azaldığını gösterdi. Son aylarda sermaye kaçışının hızlandığı ve halkın giderek fakirleştiği Rusya'da son yapılan bir kamuoyu araştırmasında 20 yıldır iktidarı elinde bulunduran Rusya Devlet Başkanı Putin'e güven reytingi, bir hafta içerisinde tarihin en düşük değeri olan yüzde 31,7'ye düştü.

Rusya Kamuoyu Fikri Araştırma Merkezi (VTSIOM), bunun 2006 yılından itibaren en düşük değer olduğunu açıkladı.

VTSIOM'un açıklamasına göre, Rusya Devlet Başkanı'nın faaliyetlerini ankete katılanların yüzde 65,8'i onaylıyor.

Politikacılara güven sıralamasında ikinci sırada Savunma Bakanı Sergey Şoygu (yüzde 14,8), üçüncü sırada Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (yüzde 13) yer alıyor.

Başbakanın çalışmalarını vatandaşların yüzde 47'si onaylıyor.

Daha önce Devlet Başkanı Vladimir Putin'in reytinginde rekor düşüş Ocak ayında gözlemlendi. O zaman bu değer yüzde 32,2 seviyesindeydi.

PUTİN'İN ARTI VE EKSİLERİ
 
Halkın Putin'le ilgili olumlu görüşleri, daha çok onun Rusya'yı yeniden büyük devlet haline getirmesi, Kuzey Kafkasya'da istikrarı sağlaması, ülkenin dağılmasının önüne geçmesi gibi konular hakkında. 
 
Olumsuz yaklaşımların odak noktasında ise gelir dağılımındaki adaletsizlik, halkın giderek tasarruf edememesi, reform yıllarında kaybedilen hakların bir türlü geri alınamaması, gelirlerin güvence altında düzenli olarak yükselememesi, başta sağlık ve ulaşım olmak üzere bir dizi sektördeki sorunlar var.

a2_1

PUTİN, GÜVEN KAYBINA RAĞMEN
RUSYA'NIN EN GÜVENİLİR SİYASETÇİSİ

Siyasi analistler ise güven kaybının dış politikadan değil, alınan bazı ekonomik kararlardan kaynaklandığını belirtiyor. Katma değer vergisinde (KDV) yapılan bir artışın özellikle sanayi sektörünü olumsuz etkilemesi ve emeklilik yaşının yükseltilmesi onay oranının düşmesindeki en önemli sebepler olarak gösteriliyor.
Başkan Putin, tüm gerilemeye rağmen hala en yakın siyasi rakibinin yaklaşık iki katı güven oranıyla Rusya'nın en güvenilir siyasetçisi konumunda.

RUS HALKININ 'İYİMSERLİĞİ' KISA SÜRDÜ

Öte yandan Rusya'da tüketici morali yeniden düşüşe geçti. Araştırma şirketi GfK'nın yeni çalışmasında, Rusya'da yılın ikinci çeyreğinde tüketici güven endeksi 200 puan üzerinden 96 olarak hesaplandı.  Ekonomik krizin zirve yaptığı 2015 yılında 90 olarak ölçülen endeks, 2017'de tüketicinin moralinin düzelmesiyle birlikte 104'e yükselmişti. Ancak reel gelirlerin düşmeye devam ettiği ve alım gücünün zayıfladığı bir ortamda bu iyimserlik kısa sürdü. 

GfK uzmanları, Rusyalı tüketicilerin şu anda krizin devam ettiği ve bir süre daha devam edeceği hissiyatı içerisinde olduğunu belirtiyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 11'lik bölümü, "Son 12 ayda maddi durumunuz ne yönde değişti?" sorusuna "İyileşti" yanıtını verdi. Anket katılımcılarının üzde 39'u ise maddi durumunun kötüleştiğini söyledi. 

Maddi durumunun düzeleceğini umanların oranı 2015'te yüzde 17, 2017'de yüzde 26 olarak ölçülürken, 2019'da yüzde 23'e geriedi. 

Haber Ara