Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Putin'den Trump açıklaması

ABD Temsilciler Meclisi'nin Trump'a yönelik azil maddelerini kabul etme kararı Putin'e soruldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-19 14:26:28

Putin'den Trump açıklaması

Rusya lideri Vladimir Putin, artık bir rutin haline getirdiği "yıl sonu basın toplantısı" kapsamında Rus gazetecilerle bir araya geldi.

Putin'e gündemdeki Trump'ın azil soruşturması sorusu yöneltildi.

Putin şunları söyledi:

"Trump hakkında sanki sonu gelmiş, işi bitmiş gibi konuşuyorsunuz. Ancak Trump'ın azil süreci tamamen yapay gerekçelere dayanıyor. Tüm bu süreç, seçimi (Trump'a karşı) kaybeden Demokratlar'ın giriştiği iç kavganın neticesi. Trump'ı ilk başta Rusya'yla işbirliği yapmakla suçlamışlardı, şimdi de Ukrayna'ya baskı yapmakla itham ediyorlar. ABD Temsilciler Meclisi'nin görevden azlini onaylamış olmasının Trump'ın başkanlığının sonu olduğundan emin değilim. (Yargılanacağı) Senato'nun Trump'ı görevden alacağını sanmıyorum."

TEMSİLCİLER MECLİSİ TRUMP'I AZLETTİ

Bugün (19 Aralık) ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, Başkan Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" azil maddeleri kabul edildi. "Görevini kötüye kullanmak" maddesi Temsilciler Meclisindeki 197 vekilin "hayır" oyuna karşılık, 230 vekilin "evet" oyu ile onaylandı. "Kongrenin işleyişini engellemek" maddesi ise 198 vekilin "hayır" oyuna karşılık 229 vekilin "evet" oyu ile kabul edildi. Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller "hayır" oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin "hayır" oyu vermesi dikkatlerden kaçmadı. Maddelerin yer aldığı dava dosyası, yargılama ve Trump'ın azline yönelik nihai kararın verilmesi için Senato'ya gönderildi.

SENATO'NUN KARARI BEKLENİYOR

Bundan sonraki süreçte Cumhuriyetçilerin elindeki Senatoda Trump'a yönelik bir yargı süreci başlayacak. Azil sürecinin bugüne kadar tamamen parti eksenli bir çizgi izlediği ve azil için Senatodaki üyelerin üçte ikisinin onayı gerektiği dikkate alındığında, Trump'ın azli uzak bir ihtimal olarak görünüyor.

ABD anayasası gereği, Senato'nun bir mahkeme görevi göreceği süreçte mahkeme başkanlığını Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts yapacak.

Bu süreçte, Temsilciler Meclisindeki bir grup milletvekili savcılık görevini, Senato üyeleri ise jüri görevini görecek, Trump'ın ise bir savunma avukatı bulunacak.

Yargılama sürecinin sonucunda Senatoda bir oylama yapılacak. Bu oylamada senatörlerin üçte ikisinin (en az 67) Trump'ı suçlu bulması durumunda Başkan görevinden azledilecek ve yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence geçecek.

Haber Ara