Dolar

32,3398

Euro

35,1213

Altın

2.234,53

Bist

8.730,97

Putin’den, Suriye için yeni adımlar

Rusya Devlet Başkanı Putin, Şam'daki Rus Büyükelçisi Aleksander Efimov'a 'Rusya Devlet Başkanı Özel Temsilcisi' sıfatını ekledi. Böylece Efimov bundan böyle Şam'da Esed ile yapacağı tüm temasları doğrudan Putin adına gerçekleştirmiş olacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-30 09:41:17

Putin’den, Suriye için yeni adımlar

Rusya'da koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ederken Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Suriye'de yeni adımlar gelmeye başladı. Putin, Şam'daki Rus Büyükelçisi Aleksander Efimov'a 'Rusya Devlet Başkanı Özel Temsilcisi' sıfatını ekledi. Böylece Efimov bundan böyle Şam'da Beşar Esed ile yapacağı tüm temasları doğrudan Putin adına gerçekleştirmiş olacak.

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Efimov, El Vatan gazetesine verdiği demeçte Rusya'nın iç problemler yüzünden Suriye konusundan uzaklaşmış görünmesinin aldatıcı olduğunu belirterek, "Kötü niyetli dış güçler yalan haberlerle Moskova ile Şam arasının açıldığı algısı yaratmak istiyor. Son yıllarda Suriye'de uluslararası terörizme karşı elde ettiğimiz başarıları gölgeleme çabası içine girdiler. Tüm bu girişimler boşuna. Rusya ile Suriye arasında yakın işbirliği, ülkelerimizin stratejik çıkarlarına hizmet vermeye devam edecek" açıklamalarını yaptı.

Rusya ayrıca, Moskova ve Ankara arasında imzalanan güvenlik anlaşması bölgesinde kalan Ayn İsa ile Tel Temir arasındaki M-4 karayolunun 160 km'lik bölümünü ulaşıma açtığını bildirdi.

Şam'daki Rus komutanlığından yapılan açıklamada, "Suriye'de çalışmalar yürüten Rusya'nın Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nin söz konusu bölgede yerel yönetimlerle yaptığı anlaşmalar sayesinde M-4 karayolu açıldı, ulaşım Rus askeri polis araçları refakatinde gerçekleştirilmeye başlandı" denildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yakın Rudaw sitesine konuşan Rus yetkili Pavel Karbov da, Tel Temir ile Ayn İsa arasında sivil geçiş için Türkiye ile "yakın koordinasyonda" bulunduklarını ifade etti.

Ancak Türk güvenlik kaynakları söz konusu yolun başından beri sivillere açık olduğuna dikkat çekerek, "Yol sivillere sürekli açık olduğu için 'açıldı-kapandı' gibi bir durum söz konusu değil" bilgisini paylaştı.

Haber Ara