Dolar

32,5492

Euro

34,8712

Altın

2.429,70

Bist

9.722,09

Putin'den kritik görevden alma kararı

Rusya lideri, en güvendiği beş isim arasında gösterdiği İvanov'un koltuğuna yardımcısı Vayno'yu atadı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 18:19:18

Putin'den kritik görevden alma kararı

usya Devlet Başkanı Vladimir Putin, beklenmedik bir şekilde Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Sergey İvanov'u görevden aldı. İvanov, yıllarca Putin'in yakın çevresinde güvendiği isimler arasında yer alıyordu.

Sergey İvanov, Rusya Devlet Başkanlığı'nın çevre ve ulaşım sorunlarından sorumlu özel temsilcisi olarak atandı.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada Putin'in 'İvanov'u Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nin Başkanlığı görevinden aldığı' belirtildi ancak bu kararın gerekçesine dair bir ifade yer almadı.

63 yaşındaki İvanov'un yerine de 2012'den beri yardımcılığını yapan Anton Vayno getirildi. 44 yaşındaki Vayno eski bir diplomat.

Estonya'nın başkenti Talin'de 1972 yılında doğan Anton Vayno, Rusya'nın prestijli üniversitesi Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nden mezun oldu ve Tokyo'da büyükelçi olarak görev aldı.

Kremlin Genel Sekreterliğine atanmasının ardından Vayno, Putin'e hitaben şu duyuruyu yaptı:

"Güveniniz için teşekkür ederim. İdare'nin en önemli görevinin yasa tasarılarının hazırlanmasında devlet başkanı olarak faaliyetlerinizi desteklemek ve talimatlarınızın nasıl uygulandığını kontrol etmek olduğunu düşünüyorum."

İvanov da KGB üyesiydi

Putin de Rus televizyonuna açıklamasında İvanov'un görevi kendisinin bırakmak istediğini belirtip yerine de Vayno'nun atanması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Kremlin'in internet sitesinde yer alan mesajında İvanov da Putin'e hitaben, "2012 yılında bir görüşmemizde bana dört yıl boyunca bu çetrefilli, külfetli görevi vermenizi istediğim doğrudur. Sonunda dört yıl sekiz ay boyunca devlet başkanlığı idare başkanlığını yürüttüm" dedi.

İvanov, bu göreve 2011 Aralık ayında atandı. Bu görevden önce de başbakan yardımcısı ve savunma bakanı olarak hükümette yer almıştı. İvanov, Rusya Güvenlik Konseyi'nin üyesi ve Putin gibi istihbarat birimi KGB'nin de eski üyesi.

Putin'in Federal Güvenlik Servisi FSB başkanı olduğu 1990'lı yılların sonlarında İvanov yardımcısı olarak atanmıştı. İktidara geldiğinde Putin, İvanov'u en güvendiği beş isim arasında gösterdi.

Putin'in Rusya Devlet Başkanlığı'nın ikinci döneminden sonra üçüncü dönemde de iktidarda kalması anayasaya aykırı olacağından yerine başkanlığa İvanov'un da geçebileceği konuşuluyordu.

Ancak yerine Putin'in müttefiki Dimitri Medvedev getirildi. Putin de, yeniden devlet başkanı olmadan önce üç buçuk yıl başbakanlık koltuğunda kaldı.

Haber Ara