Dolar

32,3649

Euro

35,1705

Altın

2.324,87

Bist

9.079,97

Putin’den izinsiz gösteri yapan muhaliflere gözdağı

Kremin’e bağlı İnsan Hakları Konseyi toplantısında konuşan Rusya lideri Putin, “Güvenlik güçlerine plastik bardak attın, bir şey olmadı. Sonra plastik şişe attık, yine bir şey yok. Sonra cam şişe, taş atmaya, daha sonra ateş etmeye ve mağazaları paramparça etmeye başlarlar. Buna müsaade etmemeliyiz' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-11 11:15:20

Putin’den izinsiz gösteri yapan muhaliflere gözdağı

buyuk_183

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da muhalif gösteriler sırasında gözaltına alıanan muhaliflere verilen cezalarla ilgili yapılan eleştirilere cevap verdi. İnterfaks ajansının haberine göre, Kremin'e bağlı İnsan Hakları Konseyi toplantısında konuşan Rus lider, “Güvenlik güçlerine plastik bardak attın, bir şey olmadı. Sonra plastik şişe attık, yine bir şey yok. Sonra cam şişe, taş atmaya, daha sonra ateş etmeye ve mağazaları paramparça etmeye başlarlar. Buna müsaade etmemeliyiz" dedi.

Rus lider, "Herkes fikrini yasalar çerçevesinde özgürce ifade edebilmeli” dedi.
 
Böylece Putin, “Güvenlik güçlerine kağıt bardak atan bir kişinin hapse çarptırılması kabul edilemez” diyen İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriya Fadayeva'ya yanıt vermiş oldu.

Konu, Putin'in dün Kremlin'in oluşturduğu İnsan Hakları Kurulu (SPÇ) üyeleri ile yaptığı toplantıda medyaya yansıdı. 

Moskova'da geçen yaz yapılan ve izinsiz olduğu belirtilen gösterilerde gözaltına alınan ve daha sonra yargılanan bir aktivist, “polise plastik bardak attığı” gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde 120 bin ruble (1900 dolar) para cezasına çarptırılmıştı. Başka bir eylemci ise “polisi ittiği” suçlamasıyla bir yıl hapse mahkum edilmişti.

İnsan hakları sorunları ele alınırken Putin, izinsiz gösteri yapanlara karşı sert tavrını sürdürdü. 

Rusya'nın dünyaca ünlü muhalif film yönetmeni Aleksandr Sokurov toplantıda söz alarak ülkede yönetimin sokaktaki muhaliflerle diyalogunun olmamasının hata olduğunu Putin'e söyleyerek, bu kişileri "çay içip sohbet etmeye davet etmesini" önerdi. Devletin bu genç insanlar üzerinde baskı kurmaması gerektiğini söyleyen Sokurorv, "Onlara eşitleri gibi konuşmalı" diye ekledi. 

M. Komsomolets'in aktardığına göre, Putin Sokurov'a yanıt verirken, çay içme fikrine olumsuz bakmadı ama yasa dışı yollarla yapılan protesto eylemlerine karışanlara dünyanın hiç bir yerinde acınmadığını söyledi. Putin, "İngiltere'de izinsiz gösteri için 5 yıl veriyorlar, İsveç ve ABD'de 10! Bakın Fransa'da bu yoktu. Olaylar başladı onlar da yasalara sıkılaştırıyor" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara