Dolar

32,5502

Euro

34,9566

Altın

2.426,08

Bist

9.722,09

Putin: Çokkültürlülük artık savunulabilir değil

Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiliz yayın kuruluşu Financial Times'a röportaj verdi. Röportajda birçok konuya değinilse de Putin'in göç hareketlerini eleştirdiği açıklamaları ve Avrupa'ya yönelik liberalizm eleştirileri ön plana çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-28 10:58:29

Putin: Çokkültürlülük artık savunulabilir değil

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Japonya'daki G20 zirvesi öncesinde gerçekleşen röportajda Putin, liberalizmin artık hükmünü yitirdiğini, çokkültürlülüğünse savunulabilir bir tarafının kalmadığını söyledi.

ALMANYA'YI ELEŞTİRDİ

Göç hareketlerini ve göçmen taraftarı politikaları eleştiren Putin, örnek olarak Almanya'nın Suriye'den 1 milyondan fazla mülteciyi kabul etmesini gösterdi. Alman Başbakan Merkel, son yıllarda göç politikası konusunda ülkesinde yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Putin, konu göç olsa da dünyada en fazla göçmeni misafir eden ülke olan Türkiye'ye değinmedi.

 

"GÖÇMENLER CEZASIZ KALIYOR"

Putin, göçmenlerin işleyebilecekleri yağma, tecavüz gibi suçların 'liberal' fikirler sebebiyle cezasız kaldığını söyleyerek "Liberal fikirlerin modası geçti" dedi. 

Putin "Bu liberal fikir, hiçbir şey yapılmasının gerekmediğini varsayıyor. Göçmenler hesap vermeden öldürebilir, yağmayabilir çünkü göçmen olarak hakları korumalıdır" diye konuştu.

AVRUPA'YA LİBERALİZM ELEŞTİRİSİ

Avrupa'yı liberal politikalar konusunda eleştiren Putin, bu yönetimlerin halklarının rahatlığı için çalışmadıklarını aksine "cinsiyet eşitliği ve 'akılsız' çokkültürlülük peşinde koştuklarını" söyledi. Putin, "Kimseye hakaret etmeye çalışmıyorum, LGBT bireylerle bir sorunumuz yok. İstedikleri gibi yaşasınlar ama bazı şeyler bizim ve çocuklarımız için aşırı. Bu durumun milyonlarca insanın kültürünü, geleneklerini ve geleneksel aile değerlerini gölgelemesine izin verilmemeli" dedi.

TRUMP'A ÖVGÜ

Öte yandan Putin, Donald Trump'ın Meksika'dan ABD'ye yönelik göç için aldığı önlemlerden övgüyle söz etti. Trump için seçmenlerle temas kurabilen "yetenekli bir insan" ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DAN ELEŞTİRİ

Haberde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un görüşlerine de yer verildi. Tusk, Putin'in sözlerine karşı çıktı ve liberalizm konusundaki fikirlerine "hiç katılmadığını" söyledi.

Tusk "Liberal demokrasinin hükümsüz hale geldiğini iddia etmek, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının hükümsüz hale geldiğini söylemektir. Bence gerçekten hükümsüz hale gelen, bazen etkinmiş gibi gözükseler de otoriterlik, lider kültleri, oligarkların yönetimidir" dedi.

 

2016 SEÇİMLERİNE MÜDAHALE İDDİALARI

Putin'e 2016 ABD Başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddiaları yöneltildiğinde Rus Başkan, bunu reddetti.

ABD-İRAN GERİLİMİ

ABD-İran arasında Körfez eksenli yaşanan gerilime de değinen Putin, durumu "patlayıcı" olarak nitelendirdi.

ABD-RUSYA ANLAŞMAZLIĞINA 'SOĞUK SAVAŞ' ÖRNEĞİ

ABD ile Rusya arasındaki anlaşmazlıklarının da hatırlatıldığı röportajda Putin "Soğuk Savaş kötü bir şeydi ancak uluslararası iletişimde az ya da çok bağlayıcı kuralar vardı. Şimdi hiç kural yok" dedi.

İNGİLTERE-RUSYA ARASINDAKİ 'AJAN' KRİZİ

İngiltere, ülkede yaşayan çift taraflı eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının 2018'in Mart ayında Salisbury kentinde zehirlenmesi konusunda Rus hükümetini sorumlu tutmuştu. Konunun hatırlatılması üzerine Putin, bu iddiaları da reddetti.

Öte yandan Rus Başkan, "ülkeye ihanet eden casuslara sıfır tolerans gösterildiğini" söyledi. 

Putin, bu konu için "Vatana ihanet bir suçtur ve hainlerin cezalandırılması gerekir. Salisbury olayının bunu yapmanın yolu olduğunu söylemiyorum ama hainler cezalandırılmalı" dedi.

İngiltere başbakanı Theresa May, Skripal'ın zehirlenmesi olayındaki şüphelilerin iade edilmesini ve Cuma günü, G20 zirvesinde bunu Putin'le yüz yüze konuşacağını, "adalete teslim edilmelerini" talep edeceğini söyledi.

UKRAYNA, KIRIM, SURİYE

Putin, Doğu Ukrayna'da yaşananlara, Kırım'ın ilhak ve işgal edilmesine, Rusya'nın Beşar Esed'e destek vermesi ve Suriye savaşının sonuçlarına değinmedi.

 

 

Haber Ara