Dolar

32,5546

Euro

34,8903

Altın

2.435,98

Bist

9.645,02

Putin, Berlin'de öldürülen Çeçen komutan Hangoşvili için 'haydut' dedi; Almanya tepkili

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Berlin’de öldürülen Gürcistan kökenli Selimhan Hangoshvili için 'haydut' ifadesini kullandı. Hangoshvili'nin ölümü gözleri Rus istihbaratına çevirirken Alman siyasetinden Putin'e tepkiler yükseldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-10 14:41:21

Putin, Berlin'de öldürülen Çeçen komutan Hangoşvili için 'haydut' dedi; Almanya tepkili

Doğu Ukrayna sorununa çözüm için Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla Paris'te yapılan dörtlü zirveden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, 23 Ağustos'ta Berlin'de bir parkta infaz edilen Hangoshvili hakkında "Berlin'de öldürülen, Rusya'da aranan, kana susamış ve gaddar bir savaşcıydı" ifadesini kullandı.

a6ddae9c-42ad-4bce-af00-88560237f627_w650_r1_s
Hangoshvili, Almanya'da öldürülmesinin ardından 29 Ağustos'ta Gürcistan'da toprağa verilmişti.

PUTİN "HAYDUT" DEDİ

Putin, ‘haydut' şeklinde isimlendirdiği Hangoshvili'nin 2010 yılında Moskova metrosuna düzenlenen bir suikastın sorumluları arasında olduğunu ve Kafkaslar'da ve Çeçenistan'da katıldığı terör eylemlerinde onlarca insanı öldürdüğünü de öne sürdü.

MERKEL'İN YANIBAŞINDA KONUŞTU

Açıklamalarını Alman Başbakan Angela Merkel'in yanıbaşında yapan Rus lider, Alman yetkilileri eleştirerek, "Suçlu ve katil olduğu bilinen bu kişiyi bize teslim etmelerini istememize rağmen, vermediler" dedi.

1242873
Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderleri arasında dün Paris'te 2016'dan beri ilk kez 'Normandiya Dörtlüsü' zirvesi düzenlendi.  

"ALMAN DİPLOMATLARI SINIR DIŞI EDECEĞİZ"

Putin, Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği'nde çalışan iki diplomatın olayla bağlantılısı gerekçesiyle Almanya tarafından sınırdışı edilmesine, aynı şekilde cevap vereceklerini de açıkladı ve "Siz bizim diplomatlarımızı sınırdışı ederseniz, biz de sizinkileri ederiz. Diplomasinin yazılı olmayan kuralı da böyledir" şeklinde konuştu.

MERKEL: RUSLAR, YARDIMCI OLMALI

Başbakan Angela Merkel, olaya ilişkin yeni bulguları ve Federal Başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma sürecini, Putin'le kapalı kapılar ardında ele aldıklarını ve Rus tarafının, Alman yetkililere yardımcı olmasını istediğini söyledi.

MACRON: SUÇLU RUS İSTİHBARATI ÇIKARSA ALMANYA'NIN YANINDAYIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, olayın aydınlığa kavuşturulması gerektiğini, sorumlunun Rus istihbaratı çıkması durumunda Almanya'yla dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

"TERÖRİST OLDUĞU İSPATLANSA BİLE BAŞKA BİR ÜLKE İSTİHBARATI ALMANYA'DA ÖLDÜRÜLEMEZ"

Alman basınında çıkan yorumlarda, Putin'in sözleri "Selimhan Hangoshvili'nin öldürülmesini tastikleyen ve doğrulayan bir ifade şekli" olarak tanımlanırken, Federal Parlamento Dış Politika Komisyonu Başkanı SPD'li politikacı Nils Schmid, "Rus Devlet Başkanı'nın sözleri beni şoke etti" diye konuştu. Schmid, "Hangoshvili'nin terörist olduğu ispatlanmış bile olsa, bir yabancı devletin istihbaratı tarafından ülkemizde öldürülmesi kabul edilemez. Almanya bir hukuk devletidir. Rusya'nın da buna saygı göstermesi gerekir" şeklinde konuştu.

5_80
Selimhan Hangoshvili (Zelimkhan Khangoshvili)

NE OLMUŞTU?

Almanya'yla Rusya arasında diplomatik gerilime neden olan olay, geçen 23 Ağustos'ta yaşanmıştı. Berlin'in ortasındaki Küçük Tiergarten adlı parkta yakın mesafeden öldürülen kişinin, 40 yaşındaki Selimhan Hangoshvili olduğu saptanmıştı.

Bisikletle Cuma namazı için bir camiye giderken öldürülen Gürcistan vatandaşı Hangoshvili'nin, gündüz saatlerinde infaz edilmesinin sorumlusu olarak olaydan iki gün sonra bir Rus vatandaşı tutuklandı.

Hangoshvili'nin, 2001 ila 2005 yıllarında Ruslar'a karşı savaşan Çeçen lider Aslan Meşhedov'un emrinde, Çeçen birliklere komutanlık yaptığı, 2016'da Almanya'ya gelerek siyasi iltica başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

Federal Başsavcılık, suikastın arkasında Rus istihbaratının olduğuna dair belgelere ulaşıldığını iddia ederek soruşturmaya el koydu. Daha sonra da Alman Dışişleri Bakanlığı Rus istihbaratı (GRU) üyesi olduğu iddia edilen iki diplomatın, infazla bağlantılarının saptandığını açıklayarak, bu kişilerin istenmeyen kişi ilan edildikleri ve Berlin'i terk etmeleri için yedi gün mühlet verildiğini duyurdu.

Haber Ara