Dolar

32,5826

Euro

34,8210

Altın

2.504,88

Bist

9.693,46

“Putin, Ankara ile çatışmaya hevesli değil”

Rus ‘globalwarnews’de, Sergey Kuzmitsky imzasıyla yayınlanan Azerbaycan ve Ankara’nın ortak düzenlediği askeri tatbikatla ilgili analiz haberde, “Putin, Ankara ile çatışmaya hevesli değil” deniliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-04 07:14:18

“Putin, Ankara ile çatışmaya hevesli değil”

Rus ‘globalwarnews'de, Sergey Kuzmitsky imzasıyla yayınlanan Azerbaycan ve Ankara'nın ortak düzenlediği askeri tatbikatla ilgili analiz haberde, “Putin, Ankara ile çatışmaya hevesli değil” deniliyor.

Sergey Kuzmitsky'in analiz haberi şöyle:
 
Türk ordusunun Azerbaycan topraklarında Bakü ile düzenlediği ortak askeri tatbikatlar, medyada bilgi yoğunluğu oluşturdu. Bazı yayınlar, özellikle Ukraynalılar, Erdoğan'ın Putin'i, Transkafkasya'yı "ezerek" mağlup ettiğini iddia ediyor. 
 
Aynı zamanda, bazı nedenlerden dolayı, az sayıda insan Türk-Azerbaycan tatbikatlarının ilk kez gerçekleşmediğini hatırlıyor.
 
Buna ek olarak, Rusya Federasyonu yakın zamanda Güney Askeri Bölge'de, Ermenistan'da konuşlanan Rus birimlerinin de katıldığı sürpriz bir tatbikat yaptı. Bu tatbikat ne Azerbaycan'da ne de Türkiye'de paniğe sebep olmadı.

Kuşkusuz, Ankara'nın askerlerinin Azerbaycan'a girişinin hem Ermenistan hem de Rusya için bir uyarı sinyali olduğu inkâr edilmemelidir. Erdoğan, Bakü'ye koşulsuz desteğini saklamaya bile çalışmıyor. Aksi düşünülemezdi, çünkü bu iki ülke hem dini hem de etnik olarak birbirine bağlı. Türkler ve Azeriler pratikte aynı dili konuşuyorlar. Ayrıca ortak Türk kökenleri var. 
 
Ancak bu, Ankara'nın Bakü'yü Erivan ile savaşa iteceği anlamına gelmiyor. Bu bölgedeki durumun dengesizleşmesi Türkler için son derece dezavantajlıdır. Trans-Anadolu doğalgaz boru hattı TANAP'ın güzergahının burada geçtiği unutulmamalıdır. Ayrıca Rus ordusu Ermenistan'da bulunuyor ve Erdoğan Rusya ile kavga edemiyor. 
 
Aslında Putin, son zamanlarda oldukça iyi ortaklıkların geliştirildiği ve birkaç ortak projenin uygulandığı Ankara ile çatışmaya da hevesli değil. Ayrıca, Erivan ile Bakü arasındaki düşmanlıkların artması Rusya için son derece kârsız. Sonuçta, Ermenistan ve Azerbaycan, karşılıklı düşmanlıklarına rağmen, Moskova ile iyi durumdalar. Bu Transkafkasya devletlerinin her ikisi de askeri-sanayi alanı da dahil olmak üzere Rusya ile ticarete katılıyor. 
 
Ne Putin ne de Erdoğan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir savaş başlatmakla ilgilenmiyor. Her iki cumhurbaşkanı da son zamanlarda aralarında gerçekleşen telefon görüşmesinde bu durumu dile getirdi. 
 
Şu anda, Ermenistan'da bir Rus birliği varlığı ve Azerbaycan'da da Türk birliğinin varlığı Moskova için faydalıdır. Bu durum garip sayılmaz. Böylece, Rusya ve Türkiye Bakü ve Erivan'daki "öfkeyi" soğutabilecek ve aralarında büyük boyutlu düşmanlıkların başlamasını engelleyebilecekler.

Aynı zamanda, Moskova'nın bu çatışmaya karışması ve siyasi olarak bile çatışması gerekmeyecek. Sonuç olarak, bu gerçek. Türk askerleri tatbikatlardan sonra kesinlikle Azerbaycan topraklarından ayrılacaklar, o zamana kadar Erivan ve Bakü arasında çıkan yangının ateşi soğumak zorunda kalacak, herkes "kendi başına" kalacak ve çatışmaların ortaya çıkması durumunda ise Moskova telefon görüşmeleri ile çatışmaları önleyecek. Bölgedeki tüm ülkeler için önemli olan barış sürecini pekiştirmektir.

*Bu analiz haberde yer alan görüşler yazarına aittir.

http://www.globalwarnews.ru/

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara