Dolar

32,3776

Euro

35,0243

Altın

2.335,12

Bist

9.079,97

Protein alımı nasıl olmalı? Günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır?

Her insanın vücudunda ihtiyaç duyduğu proteinlerin ne işe yaradığını biliyor muyuz? Eksikliğinde birçok hastalığı ve rahatsızlığı beraberinde getiren proteinin düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Günde ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda bir bilginiz yok ise yazımızı mutlaka dikkatli bir şekilde okumalısınız. Yazımızda protein eksikliğini gidermek için yapılması gerekenler, günlük kişilerin protein tüketim ihtiyacı, kadın erkek ve çocukların ne kadar protein tüketmesi gerektiği, proteinin vücuttaki işlevi gibi birçok yararlı bilgi bulunuyor. Peki ama protein nedir? Günde ne kadar protein alınmalı? Fazla protein vücuttan nasıl atılır? Protein eksikliğini gidermek için neler yemeliyiz? Hangi besinde ne kadar protein var? Günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır? Protein alımı nasıl olmalı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-06 11:57:56

Protein alımı nasıl olmalı? Günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır?

Protein, tüm yaşamın yapı taşıdır ve hücrelerin büyümesi ve doku onarımı için gereklidir. Protein ayrıca enzimler, hormonlar ve diğer vücut kimyasallarının yapımından da sorumludur.

Protein nedir neden gereklidir?

Tüm proteinler, amino asit adı verilen 20 bileşiğin farklı kombinasyonlarından oluşur. Protein molekülleri, hangi amino asitlerin birbirine bağlandığına bağlı olarak vücuttaki enzimleri, hormonları, kasları, organları ve diğer birçok dokuyu oluşturur. İki tür amino asit vardır:

  • Esansiyel olmayan amino asitler: bunlar vücut tarafından yapılabilir.
  • Esansiyel amino asitler: bunlar vücut tarafından yapılamaz, bu yüzden yiyeceklerden alınmaları gerekir. Yetişkinler için sekiz temel amino asit ve çocukların ihtiyaç duyduğu yedi tane daha vardır.

Proteinlerin genel özellikleri nelerdir?

Organların, kasların, cildin ve hatta hormonlarınızın yapı taşlarını oluşturur, bu nedenle tabağınızda yeterince protein bulunduğundan emin olun. Protein, tüm yaşamın yapı taşıdır ve insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve doku onarımı dahil olmak üzere birçok hayati süreç için gereklidir.

Protein temel bir besindir ve yeterince tüketmemek sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Fakat bununda bir sınırı vardır. Mevcut yönergeler, proteinin vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için günlük diyetinizin yalnızca yüzde 10-15'ini oluşturması gerektiğini söylüyor.

- Ortalama bir insanın günde 56 gram proteine ​​ihtiyacı vardır.

- Ortalama bir kadının günde 45 gram proteine ​​ihtiyacı vardır.

Protein karışımları ve takviyeleri çok popüler, ancak bunlara yeterli protein kaynakları olarak güvenebilir miyiz, yoksa yiyeceklere bağlı kalmalı mıyız? İyi beslenme, bir takviye veya toz yerine gıda kaynaklarından gelir, bu nedenle doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe, sağlıklı ve besleyici yiyecekler yemeye devam edin.

Protein içeren besinler nelerdir?

Protein vücudun yapı taşlarından biridir. Gelişim için oldukça önemlidir. Sadece sebzelerden alınan protein, vücut için yeterli değildir. Bu nedenle et tüketimini ihmal etmemek gerekir.

- Kırmızı et

- Beyaz et

- Baklagiller 

- Süt 

- Yumurta

- Yoğurt

- Kabak çekirdeği

- Peynir

- Badem

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara