Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Profesör Lang’ın, ateislikten İslâma yolculuğu

Amerika’nın Connecticut eyaletinin Bridgeoprt şehrinde Katolik bir ailede doğan matematik Profesörü Jeffrey Lang, ateislikten, İslam’a giden yolculuğunu anlattı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-07 14:21:17

Profesör Lang’ın, ateislikten İslâma yolculuğu

jeffrey-lang

Dr. Jeffrey Lang, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Kansas Üniversitesi'nde Matematik Profesörüdür. Lang, 30 Ocak 1954'te ABD'nin Connecticut eyaletinin Bridgeoprt şehrinde Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir ailede doğdu.

Hayatının ilk 18 yılı, Tanrı ve Hıristiyan diniyle ilgili birçok cevapsız soru bırakan Katolik okullarında geçti.

Lang, İslâm'a teslim oluş hikayesini şöyle anlattı.

Langs, “60'lı yılların sonlarında ve 70'lerin başlarındaki çoğu çocuk gibi, o zamanlar sahip olduğumuz tüm değerleri sorgulamaya başladım. Katolik Kilisesi de dahil olmak üzere toplumun kutsal tuttuğu tüm kurumlara isyan ettim” dedi.

18 yaşına geldiğinde Lang, tam teşekküllü bir ateist olmuştu. “Eğer bir Tanrı varsa; merhametli ve sevgi dolu ise, o zaman bu dünyada neden acı var? Neden bizi cennete götürmüyor? Neden tüm bu insanları acı çekmek için yaratıldı? ” O günlerde aklına gelen sorular buydu.

San Francisco Üniversitesi'nde matematik alanında genç bir öğretim üyesi olan Lang, üniversitede İslam diniyle tanıştı. Üniversitede tanıştığı Müslüman birkaç arkadaşı tarafından ona gerçek yol gösterildi.

Lang, “Müslüman arkadaşlarla din hakkında konuştuk. Onlara sorularımı sordum ve cevaplarını ne kadar dikkatli düşündüklerine gerçekten şaşırdım ”dedi.

Lang, yürüdüğü anda tüm sınıfın dikkatini çeken muhteşem görünümlü Suudi öğrencisi Mahmud Kandel ile tanıştı. Tıbbi araştırma hakkında bir soru sorduğunda, Kandel soruyu mükemmel İngilizce ve büyük bir güvenle yanıtladı.

Belediye Başkanı, polis şefi, sıradan insanlar ve herkes Kandel'i tanıyordu, “Efendiliği, yardım severliği, cesurluğu ve inancıyla şehrimizde ve üniversitemizde örnek olmuştu.”

Kandel, hiç beklemediği bir anda Lang'a Kuran'ın İngilizce tercüme edilmiş bir kopyasını ve İslam hakkında bazı kitaplar verdi.

Kandel'in bu sürprizi, Lang'ı çok sevindirdi.

Lang, Kuran'ı alır almaz, odasına çekilip dikkatlice okudu. Okuduklarından çok etkilendi.

Kafasındaki bütün soruların cevabını buldu.

Bir müddet sonra üniversitedeki Müslüman öğrencilerin sorumluluğunda olan ibadet salonuna gitti ve çok fazla çaba sarf etmeden İslam'a teslim oldu.

Kalbi, Kuran tarafından fethedildi.

Lang'a göre, Kuran'ın ilk iki bölümü kendisinin İslam'la karşılaşmasının bir açıklamasıdır ve ona göre etkileyici bir bölümdür.
O iki bölümle ilgili düşüncelerini şöyle ifade eder:

“Ressamlar portrelerin gözlerini, sizi bir yerden diğerine takip ediyormuş gibi gösterebilir; ancak hangi yazar günlük zaferlerinizi tahmin eden bir yazı yazabilir?… Her gece soruları ve itirazları formüle edip, ertesi gün bir şekilde cevabı size kim verebilir? Yazarın fikirlerimi okuduğu ve bir sonra da okumam için uygun satırları yazdığı anlaşılıyor. Allah'ın sayfalarında kendimle tanıştım… ”

Lang, İslam'la müşerref olduktan sonra 5 vakit namazı düzenli ve aksatmadan kılar. Kıldığı namazlardan çok tatmin alır ve huzur duyar.

Farz ve sabah namazını, İslam'ın en güzel ve en hareketli ritüellerinden biri olarak bulur.

Kuran'ın okunuşundan çok etkilendiğini belirten Lang, Kur'an okumanın ona zor zamanlarda büyük rahatlık ve güç verdiğini söyledi.

Öte yandan Lang, matematik alanında kariyer yaptı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Purdue Üniversitesi'nden aldı.

İslam'ın, insanın akıl yürütmesine hitap ediyor diyen Lang, matematikten her zaman etkilendiğini söyledi. “Matematik mantıklı. Somut cevaplar bulmak için gerçekleri ve rakamları kullanmaktan oluşur. Aklım bu şekilde çalışıyor ve somut cevapları olmayan şeylerle uğraştığımda sinir bozucu oluyor.”

Müslüman Öğrenci Derneği fakülte danışmanı olarak Lang, kendisini öğrenciler ve üniversiteleri arasındaki irtibat olarak gördüğünü söyledi. Ayrıca İslami dersler vermek için üniversite yetkililerinden onay aldığını da belirtti.

Lang, 12 yıl önce bir Suudi Müslüman kadın Raika ile evlendi.

Lang'in, yazdığı kitaplar ABD'deki Müslüman cemaatler arasında en çok satanlar listesinde yer aldı. Önemli kitaplarından ikisi Melekler bile soruyor ve Amerika'da İslam'a Yolculuk.

‘Amerika'da İslam'a Yolculuk' kitabında Dr. Lang, İslam dinindeki kendi keşfi ve ilerlemesi yoluyla kendisine açılan birçok anlayışı okuyucularıyla paylaşıyor.

JEFFREY LANG KİMDİR?

Jeffrey Lang 1954 yılında Amerika‘nın Connecticut eyaletinde dünyaya geldi. Katolik bir ailenin çocuğu olan Lang, dindar okullarda eğitim hayatını sürdürdü. Başarılı bir şekilde eğitimine devam ederek San Francisco‘da üniversite okudu. 18 yaşında önce ateizmi seçti, daha sonra da Kuran-ı Kerim‘den etkilenerek Müslüman oldu. Şu an Amerika‘nın en büyük üniversitelerinden biri olan Kansas Üniversitesinde Matematik Profesörü olarak hayatına devam ediyor. "Melekler de sorar; İslam‘a Yolculuk", "Teslimiyet Mücadelesi" adlı kitapları bulunmaktadır.

Kaynak: the muslimtimes, youtube


 

Haber Ara