Dolar

32,4833

Euro

34,6035

Altın

2.479,76

Bist

9.524,43

Prof. Dr. Sofuoğlu tepkilere cevap verdi: Ne yani İnalcık eleştirilmez mi, tanrı mı o?

Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, 2016 yılında vefat eden Prof. Dr. Halil İnalcık'ı eleştiren paylaşımına gelen tepkiler üzerine açıklama yaptı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-26 18:35:43

Prof. Dr. Sofuoğlu tepkilere cevap verdi: Ne yani İnalcık eleştirilmez mi, tanrı mı o?

Prof. Dr. Sofuoğlu, Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı:

"Vay Osmanoğlu! 624 yılın 500 yılı, 3 kıtada süper güç olan tarihin, seni yıkan odaklardan biri olan Rockefeller burslu, tarihçilerin kutbu (benim değil) denilen İnalcık'a emanet. Tabii ki senin neslin sana düşman olacak. Tarihini sen yazmadın ki. Tarihini seni yıkanlar yazdırdı."

Ayrıca tarihçi İnalcık'ın yazdığı “Tanzimat” isimli kitaptan bir bölümün altını çizerek yaptığı paylaşımda, “Osmanlıya profesyonelce böyle vurulur” cümlesini ekleyen Sofuoğlu, tarihçi İnalcık'ın görüşlerine tepkilerini dile getirdi.

1976 yılında ölen bir başka tarihçi yazar olan Şevket Süreyya Aydemir'i de eleştiren Prof. Dr. Sofuoğlu şunları kaydetti:

"Osmanlı düşmanlığınız bitmedi gitti ya! Osmanlı, güya 13 yaşında Müşir Kazım Paşanın oğlunu hem subay yapmış hem 2 rütbe vermiş. Sen önce kendi yazdığın yalanı iyi oku. Resneli Niyazi denilen devlet düşmanını 13 yaşında teğmen yapıyorsun. Tarihi işte böyle hep yalan yazdılar."

Prof. Dr. Sofuoğlu: Ne yani İnalcık eleştirilmez mi, tanrı mı o?

Prof. Sofuoğlu, geçtiğimiz gün hakkında eleştiri yazısı kaleme alan Habertürk yazarı Murat Bardakçı'ya da sosyal medya üzerinden cevap verdi. Sofuoğlu şöyle dedi:

“Üslubu kişiyi yansıtır. Kullandığı kelimeleri aynen iade ediyorum. Yazıyorsan ADAM gibi ne dediğimi yazacaksın; İNALCIKA LAF ATTI diye muğlak yazmayacaksın. Ne yani İnalcık eleştirilmez mi, tanrı mı o? Bir de İNSAN TUTARLI OLUR. Ekleri okuyun lütfen!”

sofuoğlu inalcık

sofuoğlu inalcık2

Dekanlıktan açıklama

Sofuoğlu'nun görev yaptığı Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Alkan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Dekan olmakla birlikte aynı zamanda aynı bölümde tarihçi olduğunu söyleyen Alkan, şunları dile getirdi:

"Yapmış olduğu açıklamaya tabii ki katılamayız. Yapmış olduğu değerlendirme üslubu, tarzı asla tasvip edilebilecek bir şey değil. Bölümdeki arkadaşların da benim gibi düşündüğünü biliyorum. Gündeme getirdiği konular hem akademik bilgi anlamında ciddi sorun hem de bir üniversite hocasına yakışmayacak bir tarz. Bu anlamda şahsım adına ben üzgün ve rahatsızım. Halil İnalcık Türk tarihçiliğinin en önemli isimlerinden biri. Osmanlı tarihi araştırmalarıyla, erken dönemi hakkında çığır açan önemli bir tarihçimiz. Böyle rol model olan birinin hafife alınması ve sadece bir cümlesini cımbızlayıp yönlendirme yapması doğru değil. Biz Halil İnalcık'ı gelmiş geçmiş en önemli tarihçilerden biri olarak görüyoruz.”

Haber Ara