Dolar

32,5700

Euro

34,7542

Altın

2.410,68

Bist

9.645,02

Prof. Dr. Önder Tan, göz kapağı estetiğinde merak edilenleri anlattı

Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Önder Tan göz kapağı estetiği ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-23 13:33:29

Prof. Dr. Önder Tan, göz kapağı estetiğinde merak edilenleri anlattı

Zamanla yerçekiminin etkisi ve genetik sebeplerle göz kapaklarında sarkmalar ortaya çıkabilir. “Göz kapağı düşüklüğü” diye de tanımlanan bu durum kişinin daha yorgun ve daha yaşlı görünmesine sebep olur. Estetik cerrahi alanında gelişen yeni teknikler sayesinde sarkmış göz kapaklarını narkoza gerek kalmadan 15 dakika içerisinde düzeltmek mümkün olabiliyor. Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Önder Tan, göz kapakları sarkması ve göz kapağı estetiği hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Göz kapakları yüzün ifadesini belirliyor

Gözler, kişinin yüz ifadesinde kritik bir görünüm sağlar. Bir kişiyle etkileşime giren insanların yüzde 80'i ilk olarak gözlere bakar. Bu sebeple gözlerin görünümü kritiktir; hatta belki de yüzdeki en önemli kısım gözlerdir. “Gözler” denildiğinde gözün kendisi, çerçevesi, göz kapakları, kaşlar ve üst yanak da bu alana dahil edilebilir. Estetik cerrahi sanata önemli katkıları ile tanınan ünlü plastik cerrah Prof. Dr. Önder Tan, bu açıdan bakıldığında göz kapağı cerrahisinin önemine işaret ediyor.

“Göz kapakları duyguları ifade eder. Sizi yorgun, kızgın, üzgün, mutlu, enerjik veya çekici gösterebilirler.” diyen Prof. Dr. Önder Tan, “Üst göz kapaklarına, alt göz kapaklarına ya da her ikisine hitap eden göz kapağı cerrahisi, gözleri daha çekici hale getirmek için uygulanır. Bu operasyon, bazı hastalarda yaşlanma belirtilerini tersine çevirmek için yapılırken, bazılarında ise genel şekil değişikliği öncelikli sebep olabilir. 

Göz kapağı estetiğinde hastaların temel endişeleri nelerdir?

Dr. Önder Tan sözlerine şu şekilde devam ediyor “Bu estetik operasyonda hastaların ifade ettiği bir numaralı korku ‘bitkin ve yorgun' görünme endişesidir. Aşırı açık gözler veya şaşırmış bir görünüm de diğer endişeleri arasında yer alıyor. Böyle bir sonuç asla olmamalı! Uygulamalarda birinci önceliğimiz güvenlik, ikinci önceliğimiz doğal görünüm, üçüncü önceliğimiz hastanın istekleridir. Yani işlem güvenli olduğu ve doğal göründüğü sürece, estetik cerrah istediğiniz sonucu elde etmek için elinden geleni yapacaktır.”

Deneyimli estetik cerrahn Önder Tan'a göre, hastaların bu işlemlerdeki diğer bir endişesi de “çukur ya da çökük” görünüm olması. Bu, üst veya alt göz kapaklarından çok fazla yağ çıkarıldığında ortaya çıkabilen bir durum. Prof. Dr. Önder Tan, bu durumu şöyle açıklıyor; “Birçok hastanın alt kapaklarında göz kapağı torbaları, şişkin cepler vardır. Bu sebeple ameliyat sırasında yağ çıkarılması gerekir. Ancak ‘gözyaşı oluğu' dediğimiz bölgede, gözün iç köşesinden yanağa kadar uzanan çapraz çizgi de yok olabilir. Bu nedenle, bazı durumlarda yağ pedlerini çıkarırız ve gözyaşı oluğunu doldururuz. Genel olarak, çoğu cerrah ‘çukur' görünümü önlemek için yağ alma konusunda daha ölçülü davranmaktadır.”

Tan, “Hastaların başka bir endişesi de göze zarar vermektir. Bu durum pek olası değildir ve hastalar için büyük bir endişe kaynağı olmamalıdır.” diyor.

Hastaların göz kapağı estetiğinden beklentileri nelerdir?

Birçok estetik ameliyatta olduğu gibi göz kapağı estetiğinde de bazı hastaların çok özel istekleri ve beklentileri olabilir. Hatta ünlülerin veya modellerin fotoğraflarıyla estetik cerraha giden birçok insan, gözlerinin, hayranı olduğu ünlü gibi görünmesini ister. Estetik doktoru Önder Tan, diğer beklentiler hakkında da şunları belirtiyor; bazı hastalar ‘dinlenmiş' görünüm istediğini belirtiyor, bazıları da üzgün görünmek istemediğini söylüyor. Gözlerinin kendisini yaşlı gösterdiğini düşünenler de var. Estetik cerraha ne istediğinizi bilerek giderseniz ve beklentilerinizi açıkça ifade ederseniz fiziksel olarak en güvenli ve yüzünüz için en güzel göz görünümünü sağlayacak çözümü bulmak mümkün olabilir.”

İşlem öncesi doktor ve hastanın görüş alışverişi önemli

Estetik cerrah ile konsültasyon ya da görüş alışverişi kritik önemdedir. İlk ziyareti “iki taraflı eğitim” gibi düşünmek gerekir. Bu görüşmede hastalar ne istediklerini belirtir. Estetik cerrah da neler yapılabileceğini, nasıl yapılabilceğini ve hastanın işlem sonrası nasıl görüneceğini anlatır. Prof. Dr. Tan, bununla ilgili olarak, “Doktor ameliyattan önce hastayla görüş alışverişinde bulunmaz ise teknik olarak istenen sonuç alınmayabilir. Bazen ne istediklerini bilmeyen hastalar olur. Sadece daha iyi görünmek isterler. Onlarla zaman geçirmek, soru sormak, fotoğraf göstermek istenen sonuç ile ilgili netleşmek gereklidir” diyor.

Göz kapağı estetiği öncesinde için cerrah nasıl hazırlanır?

Prof. Dr. Önder Tan, göz kapağı estetiği için yaptıkları hazırlıkları şu sözlerle anlatıyor; “Hazırlık ilk olarak konsültasyon ile başlar. Önce hastamın hedeflerini anlamalıyım. İşbirliği içinde bir plan oluşturduktan sonra hastayı şahsen çektiğim fotoğraflarla inceliyorum. Binlerce göz kapağı ameliyatı gerçekleştirdim. Bu sebeple sürpriz bir sonuçla karşılaşmam nadir bir durumdur. Ancak bu işlem için hastamı detaylı dinlemeden, tüm yüzü incelemeden bir planlama yapamam.”

Göz kapağı estetiğinde iyileşme süreci ne kadar sürer? Değişiklikler ne zaman görülmeye başlar?

Dr. Önder Tan, göz kapağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ile ilgili de şu değerlendirmeyi yapıyor; “Ameliyattan hemen sonra bazı değişiklikler görülür; ancak genel olarak olumlu bir sonuç almak birkaç hafta sürebilir. Çoğu hastanın işten 5 ila 7 gün izin alması gerekebilir. 2 haftaya kadar olumlu sonuçlar alınır ve 6 hafta sonra artık selfie çekerek sosyal medyada paylaşmak için hazırdırlar”

Prof. Dr. Önder Tan, “Hastalar genellikle 6 ay sonra bu ameliyatı neden daha önce yaptırmadıklarını düşünüyor. ‘Yıllar önce neden göz kapağı estetiği yaptırmadım.' diyenler oluyor. Göz kapağı cerrahisi iyi yapıldığında, son derece yüksek memnuniyet sağlar. Altı ay sonra ‘Başka ne yapabiliriz?' diye soranlar oluyor. Bu mutlu oldukları anlamına geliyor ve bu da beni mutlu ediyor!” sözlerini kaydediyor.

Prof. Dr. Önder Tan kimdir?

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde temel tıp eğitimini tamamladıktan sonra Estetik ve Plastik Cerrahi ihtisasına devam eden Tan, ardından  Atatürk Üniversitesinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. 2007 yılında Doçent, 2013 yılında Profesör ünvanını alan Önder Tan, İstanbul Nişantaşı'nda AVA Estetik ve Cerrahi Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir. 

 

Haber Ara