Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

“Prens Selman’a karşı bir aile devrimi yaklaşıyor”

Rus haber sitesi News Ru’da çıkan bir haberde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı, bir aile devriminin yaklaştığı ileri sürüldü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-31 09:42:43

“Prens Selman’a karşı bir aile devrimi yaklaşıyor”

Rus haber sitesi News Ru'da çıkan bir haberde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı, bir aile devriminin yaklaştığı ileri sürüldü.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Riyad'daki muhaliflerini etkisiz hale getirmek için başlattığı tasfiye girişimlerinin başarısız olduğunu ileri süren Rus haber sitesi, Selman'ın politikalarının kuzenleri arasında güçlü bir muhalefet hareketinin oluşmasına yol açtığını belirtti.

Rus haber sitesi, Suudi kaynaklarına yakın sitelere dayandırdığı haberinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman için, El Suud ailesinin üyeleri tarafından paylaşılan savaş atmosferine benzeyen düşmanlık duygularından bahsettiğini dikkat çekti.

Kuzenlerinin hâlâ, Prens Selman'ın, veliaht prens olarak meşruiyetini tanımayı reddetiğini belirten site, “Eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef'in 2017'de görevinden çekilmesi, Kral Selman'ın oğluna yönelik bu kampanyayı güçlendirdi” yorumunda bulundu.

Rus haber sitesi, eski veliaht Muhammed bin Nayef'in, sürgünden yeni dönen Kral Selman'ın kardeşi Prens Ahmed gibi bir grup ileri gelenle birlikte geçen bahar tutuklandığını belirtiyor.

Site, ‘Middle East Eye' internet sitesinde, bu tutuklamaların bu yıl yaşlı kral ile genç veliaht arasında uygulanacak nakil planlarıyla ilgili olduğunu aktardı.

Suudi sorununun takipçileri, El Suud ailesinin kolları içindeki muhalif güçlerin hâlâ mevcut olduğunu doğruluyor; ancak onlar hakkındaki bilgiler sadece spekülasyon olarak kalıyor.

Siteye göre; şu anda Suudi Arabistan dışında sadece Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yönelik baskı kampanyası başarılı.

Bu baskı politikası, İçişleri Bakanı'nın eski yardımcısı ve terörle mücadele dosyasından sorumlu Muhammed bin Nayef'in yakın kollarından biri olan Saad Al-Jabri tarafından yönetiliyor. Birkaç gün önce Al-Jabri, bir Amerikan mahkemesinde Veliaht Prens aleyhine dava açmıştı, Kanada'da kendisine suikast düzenlenmesi planlandığını gösteren bazı bilgiler ortaya çıktı.

Muhammed bin Selman'a ait bir infaz timi, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinden sadece iki hafta sonra, Saad al-Jabri'ye suikast düzenlemek üzere yola çıktı. Ancak, bu grup uygun zamanda Kanada güvenlik servisleri tarafından fark edildi.

Rus internet sitesine göre Muhammed bin Selman, en azından krallığın dışında, politikalarına karşı güçlü bir muhalefet hareketi olduğunu anlıyor. Ve bunun için; Bazı medya kuruluşları geçtiğimiz günlerde Washington'da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile önümüzdeki hafta yapılması planlanan tarihi bir görüşmeyi iptal ettiğini belirtti.

Site, Suudi liderliğinin, Netanyahu ile basit bir el sıkışmasının iki taraf arasındaki ilişkilerin çözülmesine yol açması dışında BAE'nin yaptığı gibi şu anda Yahudi devletiyle ilişkilerin normalleştiğini duyurmak niyetinde olmadığını da ekliyor.

ABD'nin başkentine otel rezervasyonu yaptırmak üzere Suudi protokol ekibi gönderildi, ancak son dakikada her şey iptal edildi. Bazı kaynaklar, bu gezinin medyada ifşa edilmesinin Veliaht Prens'i iptal etmesine neden olduğunu belirtiyor.

Muhammed bin Selman'ın politikalarına güçlü bir muhalefet kampanyasının sonuç getirip getiremeyeceğini soran Rus sitesi; Muhammed bin Salman'ın avukatı olarak tanımlanan Trump'ın seçimi kaybedip kultuğundan ayrılması durumunda işler çok değişebileceğini öne sürdü.

Kaynak: News Ru

Haber Ara