Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

Prens Philip... 'En iyisi olduğunu düşündüğüm şeyi yaptım, benim tarzım bu'

Kraliçe İkinci Elizabeth'in eşi, Edinburgh Dükü'nün hayatından bazı kesitler...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-10 11:33:02

Prens Philip... 'En iyisi olduğunu düşündüğüm şeyi yaptım, benim tarzım bu'

Prens Philip, 19 Haziran 1921'de Yunanistan'ın Korfu adasında doğdu. Yunanistan, Gregoryen takvimi kullanmadığı için nüfus kâğıdında doğum tarihi 28 Mayıs 1921 olarak görünüyordu.

Babası, Helen Kralı 1. George'un küçük oğlu Yunanistan Prensi Andrew. Annesi, Battenberg Prensi Louis'nin en büyük çocuğu, Hindistan'ın son İngiliz genel valisi Burma Kontu Mountbatten'ın da kız kardeşi Battenberg Prensesi Alice. Aynı zamanda Yunan kralı Konstantin'in yeğenlerinden biri olarak biliniyor.

BBC Türkçe'de paylaşılan bilgilere göre Prens Philip'in babası, 1922'de Yunanistan'daki askeri darbeden sonra devrimci mahkeme tarafından sürüldü.

Kuzeni Kral Beşinci George tarafından Yunanistan'a gönderilen bir İngiliz savaş gemisi, aileyi Fransa'ya götürdü.

Eğitimine Fransa'da başlayan Prens Philip, 7 yaşında Mountbatten ailesinin yaşadığı İngiltere'ye geldi ve Surrey'de özel bir ilkokula yazıldı.

Donanmadaki kariyeri

_96871448_3326060

1940 yılı Ocak ayında sınıf birincisi oldu ve ilk askeri görevi için Hint Okyanusu'na gönderildi.

Akdeniz filosundaki HMS Valiant savaş gemisine transfer oldu ve 1941'deki Cape Matapan Savaşı'nda bu filoyla çıktığı görevlerde harekât raporlarında adı geçti.

1946 yazında Prens Philip, Kral George'dan evlenmek için izin istedi.

Nişan haberi duyurulmadan önce Prens'in yeni bir tabiiyete ve soyadına ihtiyacı vardı. Yunan unvanından feragat etti, İngiliz vatandaşı oldu ve annesinin İngiliz soyadı Mountbatten'ı aldı.

Donanmadaki kariyerine Malta'da devam etti. Çift, Kral'ın hayatını kaybettiğini Şubat ayında, Kenya'da kaldıkları av kulübesinde öğrendi. Kral, tromboz rahatsızlığı ve kanında oluşan pıhtılaşma nedeniyle ölmüştü.

Kişiliği

_96871655_pa-10281946

Saray mensupları arasında ona "kaba ve küstah" diyenler oldu.

Hakkında en çok konuşulan yorumlarından biri, Kraliçe'ye eşlik ettiği 1986'daki Çin resmi ziyareti sırasındaki sözleriydi. Özel bir muhabbette söylediğini düşündüğü "çekik gözlerle" ilgili yorumları bulvar gazetelerine yansıdı ve Çin ile gerilime neden oldu.

Prens, 2002 yılında Avustralya'da bir yerli Aborijin iş adamına "Hala birbirinize mızrak atıyor musunuz?" diye sormuştu.

Papua Yeni Gine'de, İngiliz öğrencilerine "eh, yenmemeyi başarmışsınız anlaşılan…' ifadesini kullandı.

Bir okulu gezisinde, "büyüyünce ne olmak istiyorsun" diye sorduğu çocuk "astronot" cevabı verince "baya bir kilo verirsen astronot olabilirsin" diyor.

İskoçya'da bir ehliyet öğretmeni ile konuşmasında, ‘yerlileri (İskoçları), ehliyet alacak kadar alkolden nasıl uzak tutuyorsunuz?' demişti.

BBC'ye hayatıyla ilgili şunları söylemişti:

"En iyisi olduğunu düşündüğüm şeyi yaptım. Bir anda değişemem, bir anda ilgi alanlarımı veya bunlara tepkimi değiştiremem. Benim Bir anda değişemem."

Aile hayatı

210409084654-04-prince-philip-unf-1979-super-169

Kraliçe, Kraliyet Ailesi'nin Philip'in Mountbatten soyadı yerine Windsor soyadını taşıması kararı çift arasında tatsız kavgalara neden oldu.

Arkadaşlarına durumdan duyduğu rahatsızlığı şu sözlerle anlatmıştı:

"Bu ülkede çocuklarına kendi soyadını veremeyen tek erkeğim. Lanet bir amipten başka bir şey değilim."

Prens Charles'ın biyografisini yazan Jonathan Dimbleby'ye göre Charles gençken babası herkesin önünde kendisini azarlayınca gözyaşlarına boğuluyordu, baba oğul arasındaki ilişki hiçbir zaman kolay olmamıştı.

GettyImages-1215867736

Prens Philip'in "haşin" tavırları, Prenses Diana'nın ölümüyle Kraliyet Ailesi'ne karşı olan düşmanca tavrın da etkisiyle yıllar içinde yumuşadı.

Prenses Diana'nın son sevgilisinin (Dodi) babası Muhammed el Fayed, ölüme ilişkin yürütülen soruşturmada Diana'nın Prens Philip'in talimatıyla öldürüldüğünü ifade etmiş, bu iddialar sorgu hâkimi tarafından yalanlanmıştı.

Buckingham Sarayı'nın kayıtlarına göre Prens Philip 1952'den bu yana 22 bin 219 defa etkinliklerde Kraliyet Ailesi'ni tek başına temsil etti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara