Dolar

32,3617

Euro

35,0289

Altın

2.325,18

Bist

9.131,09

Postallı yemin töreni

Trump yanlılarının 6 Ocak’ta ABD Kongre binasını işgal ettiği ve beş kişinin öldüğü olayların ardından başkent Washington’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Başkentte 25 bin Ulusal Muhafız birliği görev yapıyor. Bu birlikler Kongre işgalinin ardından çok sıkı güvenlik taramasından geçirildi

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-20 18:16:38

Postallı yemin töreni

Olağanüstü güvenlik önlemleri

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, en az 12 ulusal muhafız ayrıntılı güvenlik soruşturmalarının ardından görevden alındı. Bir ulusal muhafızın sorunlu bazı cep telefonu mesajlarının tespit edilmesinin ardından, bir diğerinin de ihbar hattı üzerinden gelen ihbar sonrası görevden alındığı belirtildi.

Biden başkente trenle gelmedi

Joe Biden'ın Delaware eyaletine bağlı Wilmington kentinden Amtrak treniyle Washington'a gelmesi planlanmıştı. Ancak güvenlik kaygıları nedeniyle bu plan iptal edildi.

Joe Biden başkent dışındaki askeri bir üsse yemin töreninden bir gün önce öğleden sonra uçakla geldi.

36 yıllık senato kariyeri boyunca tren yolculuğunu tercih etmesiyle bilinen Joe Biden başkan yardımcısı olarak görevdeki son gününde

Washington'dan ayrılırken da memleketine trenle dönmüştü.

Törene katılamayanları temsilen 200 bin bayrak

ABD'de 400 bin kişinin ölümüne yol açan Corona virüsü pandemisi de yemin töreninin formatının değiştirilmesine yol açtı. Normal koşullarda, yüzbinlerce kişi yemin töreni kutlamalarına katılmak ve tarihi devir teslime tanık olmak üzere başkent Washington'a geliyordu. Ancak bu kez yalnızca 2 bin kişi törenlere katılacak.

Başkentte National Mall olarak bilinen ulusal parkta bu kez binlerce kişi toplanamayacak. Normal koşullarda kutlama sahnelerinin yaşandığı meydan ABD Kongresi'ne saldıran gruplardan kaynaklanan tehdit yüzünden halka kapalı. Milyonlarca Amerikalı ülkede iktidarın devrine ilk elden tanık olamayacak.

Töreni izlemek üzere parkta bulunamayacak olanları temsil etmek üzere alana 200 bin ABD bayrağı yerleştirildi. Yeni göreve gelen başkan ve ailesinin geleneksel olarak yaptığı geçit töreni de bu yıl sanal ortamda gerçekleşecek.

Yemin töreni balosu olmayacak

Yemin töreni akşamı geleneksel olarak düzenlenen balo da bu kez pandemi nedeniyle yapılamayacak.

Bunun yerine Oscar'lı ünlü oyuncu Tom Hanks'in sunacağı ve bütün televizyonlarda canlı yayınlanacak olan “Amerika'yı Kutlamak'' adlı bir buçuk saatlik program yapılacak.

Yemin törenine kimler katılıyor?

Joe Biden'ın yemin törenine Kongre üyelerinin çoğunluğunun ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin katılması bekleniyor. Eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton ve eski First Lady'ler Michelle Obama, Laura Bush ve Hillary Clinton da törene katılacak.

ABD'nin hala hayatta olan en yaşlı başkanı 96 yaşındaki Jimmy Carter ve eşi Rosalynn Carter törene katılamayacaklarını açıkladı ve Biden çiftine iyi dileklerini gönderdi.

Joe Biden'ın yemin töreni Carter çiftinin 1977'den bu yana katılmadıkları ilk yemin töreni olacak.

Trump törene katılmıyor

Joe Biden'ın seçim zaferini hiçbir somut delil olmadığı halde bir türlü kabullenmeyen ve bu tavrıyla 6 Ocak Kongre baskınına katılan kişileri kışkırtmakla suçlanan Başkan Donald Trump yemin törenine katılmayacak.

Bu ABD siyaset geleneğinde 152 yıl sonra bir ilk. En son Demokrat Partili Andrew Johnson 1869'da kendisinden sonra gelen Cumhuriyetçi Başkan Ulysses Grant'in yemin törenine katılmamıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara