Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

Pompeo koronavirüse rağmen Afganistan'da

Dünyayı sarsan koronavirüs yayılmaya hızla devam ederken ve devlet yetkilileri internet üzerinden görüşmeler gerçekleştirirken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Taliban ile varılan barış anlaşmasını kaldığı yerden devam ettirmek için Afganistan'a gitti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-23 13:50:27

Pompeo koronavirüse rağmen Afganistan'da

Başkent Kabil'e giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz ay Taliban ile varılan barış anlaşmasının sekteye uğramaması için acil temaslara bulunuyor. Anlaşmanın tamama ermesini isteyen ABD yönetimi Covid-19 salgınına rağmen bu ziyareti gerçekleştirme kararı aldı.

AFGAN SİYASETİNDEKİ KARIŞIKLIK ANLAŞMAYI TEHLİKEYE ATIYOR

Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre Afganistan'da ise siyasi ortam durulmak bilmiyor. Ülkenin ileri gelen figürleri kimin başbakan seçildiği konusunda anlaşmazlık yaşamaya devam ediyor.

Seçimleri kazandığını ileri süren Ghani koltuğu bırakmayarak ABD-Taliban anlaşması şartlarından biri olan 5 bin Taliban mahkumunu serbest bırakmayı da reddediyor. Bu nedenle Taliban da bin kadar Afgan devlet görevlisini alı koymaya devam ediyor.

POMPEO TARAFLARI UZLAŞMAYA ZORLAYACAK

Devlet başkanı Eşref Ghani ve rakibi Abdullah Abdullah her ikisi de seçimler sonrası kendi galibiyetini ilan etti. Pompeo her iki siyasetçi ile de görüşüp bir orta yol bulmaya ve meseleyi çözmeye çalışacak.

ABD her yıl Afganistan için başta ülkenin savunma bütçesi olmak üzere milyarlarca dolar para harcamaya devam ediyor. Kabul ise kendi ekonomisi ile kendi başına ayakta kalabilmesi için henüz gerekli hazinenin çeyreğine bile sahip değil. Dolayısıyla Pompeo'nun eli bir uzlaşıyı zorlamak konusunda finansal açıdan hayli güçlü.

20200323_2_41506817_53323644
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani(sağda), Pompeo'yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. (Anadolu Ajansı)

ABD'NİN EN UZUN SAVAŞINI BİTİRMEK İÇİN BİR FIRSAT

ABD ile Taliban arasında yapılan anlaşma ile ABD yıllar sonra askerlerini tamamen Afganistan'dan çekmeyi hedefliyor. ABD ve NATO askerleri hali hazırda ülkeden çekilme sürecini başlattı.

TALİBAN SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

Pazar günü ise Taliban militanlarının, Afganistan'ın kuzeyindeki Sar-i Pul vilayetinin Gosfendi ilçesindeki polis karakoluna düzenlediği saldırıda 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Sar-i Pul Valiliği Sözcüsü Zabihullah Amani, basına yaptığı açıklamada, militanların, Gosfandi'nin Karizha köyündeki polis karakoluna silahlarla saldırdığını belirtti.

Amani, saldırıda 2 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiğini, 4'ünün de yaralandığını söyledi.

Taliban'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1402746_2

Haber Ara