Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

Polonya'dan Macron'un Putin benzetmesine tepki

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-02 19:57:19

Polonya'dan Macron'un Putin benzetmesine tepki
Polonya Dışişleri Bakanlığı, Fransa cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron'un, Polonya hükümetini, Rusya'nın Vladimir Putin ve Macaristan'ın Viktor Orban rejimlerine benzetmesini "Kabul edilemez bir karşılaştırma" olarak nitelendirdi.

Macron'un, dün Paris'te kendisiyle aşırı sağcı milliyetçi aday Marine Le Pen arasında yapılacak seçimin ikinci turu öncesinde yaptığı açıklamada, "Bayan Le Pen'in arkadaşlarını ve destekçilerini biliyorsunuz. Bunlar (Macaristan Başbakanı Victor) Orban, (Polonya'daki Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw) Kaczynski ve (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in rejimleridir. Bunlar, açık ve özgür demokrasiler değildir. Orada her gün, bizim prensiplerimizle birlikte özgürlükler ve kurallar ihlal ediliyor." ifadelerini kullanmasına Polonya hükümetinden tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Macron'un sözlerinin "esefle" karşılandığını belirtilerek, Fransa'nın merkez adayının, "kamuoyunda tartışmalara neden olan kabul edilemez karşılaştırmalar ve zihinsel kısayollar" kullandığı bildirildi.

Polonya'nın Le Pen'in müttefiki olduğu iddiasının da reddedildiği açıklamada, "Polonya tarihini ve iç siyasetini bilen herkesin, Polonya halkını, imparatorluk Rusyası'na beslenen sıcak duygulardan suçlamaya hakkı olmadığını vurgulayalım." ifadesine yer verildi.

Polonya'nın iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkenin en güçlü siyasetçilerinden biri olarak görülüyor.

Macar hükümeti, Macron'un sözlerine yanıt vermedi ancak Orban, bu yılın başlarında başkanlık yarışının ilk turunda elenen Fransız muhafazakar aday Francois Fillon'ı desteklediğini açıklamıştı.

Le Pen ve Macron arasında 7 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda en çok oyu alan aday, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı olacak.






Haber Ara