Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Polonya'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Polonya'da Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi sandık çıkış anketine göre ikinci tura kaldı. Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen seçime katılımın rekor seviyede gerçekleştiği belirtiliyor. Seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz'da yapılacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-29 07:04:32

Polonya'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Polonya'da Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi sandık çıkış anketine göre ikinci tura kaldı. Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen seçime katılımın rekor seviyede gerçekleştiği belirtiliyor.

Popülist sağ hükümetin adayı olan görevdeki 48 yaşındaki Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın karşısında, Sivil Platform'un liberal adayı Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski öne çıkan aday olarak yer alıyor.
Ipsos'un sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 41,8'ini alan Cumhurbaşkanı Duda ilk turda seçilebilmek için gereken çoğunluğa ulaşamadı.
Oyların yüzde 30,4'ünü alan Trzaskowski'nin ise ikinci seçimlerde diğer muhalefet partilerin oylarını toplayabileceği belirtiliyor.
Seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz'da yapılacak.

Yerel saatle 17.00 itibarıyla seçimlere katılım yüzde 48 olarak hesaplandı. 2015 yılında yapılan bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 34'te kalmıştı.

2015 yılında iktidara gelen Andrzej Duda, muhafazakar ve sıkça da AB yönetimi ile karşı karşıya gelen bir yönetim sergiliyordu.
Kampanya döneminde de LGBTİ hakları savunuculuğunun 'komünizmden daha yıkıcı bir ideoloji olduğunu' söyledi.
Duda, sosyal yardımları sürdürme noktasında da vaatlerde bulundu.
Trzaskowski ise "yeter artık" sloganı ile kampanya yürütüyordu. Belediye Başkanı, kazanırsa Brüksel ile gerilen ilişkileri de sağlamlaştırma sözünü verdi.
Polonya'da seçim kampanyası süreci demokratik adımlarla ilgili tartışmalar ve salgın nedeniyle girilen ekonomik durgunluk eksenli olarak gerçekleşti.
2015'e göre ciddi bir artış gösteren seçimlere katılım, mektup ve sandık yöntemi ile iki ayrı şekilde yapılabiliyor.

Yargıya müdahale ile suçlanıyor

Popülist sağ ile liberaller arasında geçecek yarışta, ABD Başkanı Donald Trump da açık şekilde muhafazakar Duda'ya desteğini belirtmişti.
Duda'yı, gerçekleşirse salgın dönemindeki ilk olacak ziyaret kapsamında Beyaz Saray'a da davet etti.
2015 yılında Hukuk ve Adalet Partisi lideri olarak iktidara gelen 48 yaşındaki Duda, hukuk sistemine müdahale ettiği gerekçesiyle AB yönetimi tarafından ve ülke içinden eleştiriliyordu.
Polonya Yüksek Mahkemesi'nin 65 yaşındaki başkanı Malgorzata Gersdorf, 2018 yılında hükümetin, onlarca yargıcı zorla erken emekli eden reformunu 'yargıda tasfiye girişimi' olarak nitelemişti.

Haber Ara