Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

Polis, Sisi karşıtı protestoları bastırmak için gerçek mermi kullandı

Mısır'da polisin, darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin istifası talebiyle gösteri düzenleyen kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi ile müdahale ettiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-22 14:33:21

Polis, Sisi karşıtı protestoları bastırmak için gerçek mermi kullandı

Mısır'da polisin darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin istifası talebiyle gösteri düzenleyen kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi ile müdahale ettiği belirtildi.

Mısır halkı yolsuzlukla suçladığı Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi protesto etmek için ikinci gün de sokağa inerek gösterilerde bulundu. Yüzlerce kişi, Mısır'ın Süveyş kentindeki el-Arbain Meydanı'nda toplandı.

Göstericiler rejim aleyhine sloganlar atarak Sisi'nin istifasını talep etti.

Yerel kaynaklardan yapılan açıklamada, göstericilere müdahale eden polisin göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandığı belirtildi.

Mısır'ın büyük kentlerinde dün gerçekleşen Sisi karşıtı gösterilerin ardından, başkent Kahire'nin önemli cadde ve meydanlarına yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Dün binlerce kişi Mısır'ın çeşitli bölgelerinde Sisi karşıtı protesto gösterileri düzenlemişti.

Mısır'daki gösteriler Sisi'yi yolsuzlukla suçlayan İspanya'da yaşayan Mısırlı iş adamı Muhammed Ali'nın çağrısıyla başlamıştı.

15 Eylül'de sosyal medya üzerinden "yeter Sisi" hashtagi altında toplanan Mısırlılar, ''meydanlara tekrar döneceğiz'' mesajı vermişti. 

Tahrir'de yoğun güvenlik önlemi

Öte yandan Ülkede 2011'de yaşanan halk ayaklanmasıyla sembol haline gelen başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilerin toplanmasını engellemek için polis geniş çaplı önlem aldı. Hükümet, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı düzenlenen darbeyle göreve gelen eski general Sisi'ye yönelik protestoların artmasından endişe duyuyor.

Mısır yönetimi 2013'teki darbenin ardından protesto göstetilerini yasaklayan bir yasa yürürlüğe koymuştu. Ancak başta enflasyon olmak üzere ekonomik sorunlar Mısır halkının tepkisini çekiyor. Sisi hükümeti 2016 yılında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı 12 milyar dolarlık kredi paketi çerçevesinde ağır kemer sıkma tedbirleri uyguluyor. Temmuz ayında yayınlanan resmi verilere göre halkın üçte biri günlük 1,4 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Yolsuzluk suçlaması

Sisi karşıtı gösteriler Cuma akşamı Kahire'de başlamış sokaklara çıkan yüzlerce kişi Sisi'yi istifaya çağırmış ve rejimin yıkılmasını istemişti. Polisin müdahale ettiği gösterilerde en az 74 kişi gözaltına alınmıştı. Eylemler, sürgünde olan Sisi karşıtı Mısırlı işadamı Muhammed Ali'nin protesto çağrısının ardından başlamıştı. Sisi karşıtı videolar yayınlayan işadamı Ali, Sisi ve ordunun aşırı bir şekilde yolsuzluğa bulaştığını iddia ediyor. İddiaları reddeden Sisi, halka ve orduya karşı "sadık ve dürüst" olduğunu savunuyor.

İstifa talebi

AFP'ye konuşan Mısırlı siyasi analist Nael Şama, olayların Sisi'nin karşılaştığı en büyük "meşruiyet krizi" olduğuna dikkat çekti. Göstericilerin dile getirdiği talepleri değerlendiren Şama, "2011'deki gibi kimse ekmek, adalet, sosyal adalet diye bağırmıyor. İlk andan itibaren istifa taleplerini ortaya attılar" diye konuştu.

Muhaliflere karşı taviz vermeyen Sisi yönetimi bugüne kadar başta siyasal İslamcılar olmak üzere karşıt görüşlü binlerce kişiyi cezaevine atmıştı.

 

 

 

Haber Ara