Dolar

32,5820

Euro

34,8045

Altın

2.510,01

Bist

9.693,46

'POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığı' davası

POAŞ'ta örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin aralarında iş adamı Aydın Doğan'ın da bulunduğu 47 sanığın yargılanmasına devam edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-07 15:46:01

'POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığı' davası
Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin aralarında iş adamı Aydın Doğan ile Ersin Özince'nin de bulunduğu 47 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 5. duruşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı avukatı ile sanıkların avukatı hazır bulundu. Aralarında Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin de bulunduğu sanıklar duruşmaya katılmadı.

Duruşmada, mahkemeye celse arası gelen evraklar okundu. Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na yazılan müzekkereye cevap geldiğini belirterek, sanıklar David Charles Davies, Gerhard Dr. Roiss, Klaus Jurgen Schneider, Manfred Mag. Dr. Madl ve Manfred Mag. Leitner'in savunmalarının alınabilmesi için Avusturya Yetkili Adli Makamına yazılan istinabe evrakına cevabın ise dönmediğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan sanık avukatları, gelen yazılara ilişkin beyanda bulunmak için süre talep ederek, eksikliklerin giderilmesini istedi.

Mahkeme heyeti de sanıklar David Charles Davies, Gerhard Dr. Roiss, Klaus Jurgen Schneider, Manfred Mag. Dr. Madl ve Manfred Mag. Leitner'in savunmalarının alınabilmesi için Avusturya Yetkili Adli Makamına yazılan istinabe evrakına cevabın beklenilmesine karar verdi. Gelen evraka ilişkin avukatların süre talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, POAŞ'ın 2001-2008 yılları arasında yurtdışından Türkiye'ye akaryakıt ithalatı yaptığı ve Gümrük Birliği olmayan ülkelerden yapılan ithalatı birlik üyesi olan İngiltere'den yapılmış gibi gösterdiği öne sürülerek, gümrüklere sahte belge ibraz ederek vergi muafiyeti sağlandığı, vergi kaçırıldığı ve devletin POAŞ tarafından zarar uğratıldığı öne sürülüyor.

POAŞ'ın 2000 yılından sonra Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt aldığı, eksik ithalat vergisi ödemek üzere merkezi Bahamalar'da olan fakat İngiltere'de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilen iddianamede, Avrupa Birliği ülkelerinden alınan mamullerdeki vergi muafiyetinden yararlanıldığı ve böylece vergi kaybına yol açıldığı aktarılıyor.

İş adamları Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 8 yıl 6 aydan 24 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, iş kadını Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın "örgüte üye olmak", "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 7 yıl 6 aydan 21 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede sanık olarak yer alan isimler şöyle sıralanıyor:

"Hakkı Ersin Özince, Aydın Doğan, Dr. Gerhard Roiss, Mahmut Magemizoğlu, Ali Erdal Aral, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yurdaer Üge, İmre Barmanbek, Adnan Bali, Cevdet Bayram, Özgün Çınar, Mevlüt Tufan Darbaz, Ali İhsan Karacan, Ali Rıza Temuroğlu, Yahya Üzdiyen, Yener Şenok, Jan Nahum, Hakan Mumcu, Nesrin Karaman, Kemal Meço, Ertuğrul Tuncer, İshak Şengül, Caner Çimenbiçer, İsmail Tokaç, Ahmet İzzet Karacahisarlı, Vural Akışık, İrfan Taşköprü, David Charles Davies, Manfred Mag. Dr. Madl, Manfred Mag. Leitner, Klaus Jurgen Schneider, Serdar Ayırtman, Asım Barlın, Ali Tuzla, Hüseyin Kılınç, Ömer Lütfi İskefyeli, Gökhan Küçükgirgin, Zeynep Hansu Uçar, Murat Erdoğan, Murat Bekler, Sibel Bircan, Reha Talu, Sibel Fatma Elekdağ, Tamer Özdamar, Cezmi Ölekli, Azmi Ölekli, Fahri Kayhan Söyler ve Ali Ertan Çakır."

Haber Ara