Dolar

32,3310

Euro

35,0504

Altın

2.284,79

Bist

8.979,85

PKK, Sincar'da parti kuruyor

PKK, Sincar’da parti kurmaya hazırlanıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-24 21:59:15

PKK, Sincar'da parti kuruyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

PKK, Irak'ın Sincar bölgesinde parti kurmak üzere Bağdat yönetimine başvuruda bulundu.

Örgütün, Irak'ta resmi olarak faaliyet kurmak istediği bu yüzden de Sincar bölgesinde bir parti kurmak istediği aktarıldı.

“PKK, SİNCAR'DAN ÇIKMAK ZORUNDA OLDUĞUNUN FARKINDA”

Bağdat hükümetinden ismini paylaşmak istemeyen bir yetkili “PKK, Musul savaşı sona erdikten sonra Sincar'dan çekilmek zorunda kalacağının farkına vardı. Bu yüzden de bölgedeki faaliyetlerini yaygınlaştırmak için siyasi parti kurmak istiyor” açıklamasında bulundu.

PKK'nın farklı siyasi partiler kurarak faaliyetlerini meşrulaştırmak istemesi yeni bir olgu değil.

ASKERİ KANADI DA OLACAK BİR PARTİ

PKK, Sincar'da siyasi ve askeri olmak üzere iki kanatlı bir parti kurmayı hedefliyor.

Örgütün şu an Sincar'da faaliyet gösteren kolları olan YBŞ ve YPJ'nin yeni kurulacak partinin askeri kanadı olacak iken, adının da “Demokratik ve Özgürlük Partisi” olacağı ifade ediliyor.

ÖNCE SİNCAR'DA SONRA TÜM KÜRT BÖLGELERİNDE

Bağdat hükümetinden açıklamalarda bulunan yetkili, kurulacak partinin başlangıçta Sincar'da faaliyet göstereceği zaman içinde de Irak'taki tüm tartışmalı Kürt bölgelerinde faaliyete başlayacağını açıkladı.

YEZİDİLER KARŞI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) meclisinde görev yapan milletvekili Şeyh Şamo, Bağdat yönetimi izin verse bile PKK'nın IKBY meclisinde faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Şamo, ABD öncülüğündeki koalisyonun, IKBY'nin ve Yezidilerin, Bağdat hükümetine rağmen PKK'nın Sincar'da kalmasına karşı olduğunu belirtti.

İBADİ İZİN VERECEK Mİ?

Irak Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi ve Kürt milletvekili Şakhevan Abdullah, Bağdat hükümeti başbakanı Haydar İbadi'nin geçen haftaki toplantıda PKK'nın, Irak'ın bir askeri askeri gücü olarak kalamaycağını ifade ettiğini söyledi.

Abdullah, İbadi'nin PKK tarafından sunulan siyasi parti kurma teklifini kabul etmeyeceğini, bunun sebebinin de başbakanın bu durumun Bağdat hükümeti ile Türkiye ve ABD arasında gerginliğe yol açacak olması olduğunu belirtti.

SİNCAR VALİSİNDEN ABD VE KOALİSYONA ÇAĞRI

Sincar bölgesi valisi Mahma Halil, hangi isim ve konum altında olursa olsun PKK'nın bölgedeki varlığına karşı olduklarını açıkladı.

Halil, ABD ve öncülüğündeki koalisyona PKK'yı Sincar'dan çıkarmaları çağrısında bulundu.

Haber Ara