Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

PKK propagandası yapan derneğin kapatılması istendi

Diyarbakır'da faaliyetlerinde PKK'nın propagandası yapan Özgür Kadın Hareketi Derneği'nin (KJA) kapatılması için dava açıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-08 10:49:27

PKK propagandası yapan derneğin kapatılması istendi

AA'nın haberine göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca dernek ile imtiyaz sahibi olan eski HDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata ile Yazı İşleri Müdürü Helin Tolan hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede PKK, KCK'nın çatı örgütlenmesi ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan YPG hakkında bilgilere de yer verildi.

KCK çatı örgütlenmesinin Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de teşkil edildiği belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Hedeflenen parça örgütlenmelerini içine alan silahlı, yasa dışı ve tüm örgüt oluşumlarını kapsayan hiyararjik bir yapı olmakla birlikte PKK yapısının işlevini üstlenen ülkemizin belirli bir bölgesinde sözde alternatif bir yönetim sistemi oluşturma amaçlanıyor. Öcalan'ın talimatları ve değerlendirmeleri kapsamında Türkiye'de KCK/TM parça örgütlenmesi ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Suriye'de Halk Savunma Birlikleri (YPG) üzerinden faaliyetlerini sürdüren silahlı terör örgütüdür."

İddianamede, KJA'nın, bu örgütlenmeye uygun bir yapılanma olduğu, PKK'nın ve Öcalan'ın örgütün kadın yapılanması ile ilgili stratejilerini hayata geçirmeye çalıştığı, örgütün çıkarları doğrultusunda ulusal ve uluslararası alanda kamuoyu oluşturmayı amaçladığı anlatıldı.

"KAHRAMAN, DİRNEİŞÇİ, ŞEHİT"

Derneğin kendi adıyla yayımladığı dergilerinde PKK'nın propagandasını yapan yazı ve açıklamaların yer aldığı ifade edilen iddianamede, yazılarda öldürülen PKK mensubu kadınların "kahraman" ve "direnişçi" olarak övüldüğü ve "şehit" olarak nitelendirildiği kaydedildi.

Öcalan'ın övüldüğü açıklamaların dergide yer aldığı bildirilen iddianamede, şöyle denildi:

"Sur, Cizre ve Nusaybin ilçelerinde sözde 'öz yönetim' ilanıyla çukur kazma, barikat kurma, güvenlik güçlerine yönelik bombalı ve silahlı saldırılarının dergide aynı söylemlerle sahiplendikleri ve gerçekleştirilen operasyonları 'katliam' olarak nitelendirilmiştir. Yazılarda terör örgütünü öven sloganlara yer verilmiştir. Örgütte silahlı faaliyet yürüten kadınların yüceltilerek, örgütün şiddet yöntemlerine başvurmasını teşvik etmiştir."

NE KADAR CEZA İSTENİYOR?

İddianamede KJA'nın kapatılması ile derneğin imtiyaz sahibi olan eski HDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata ile Yazı İşleri Müdürü Helin Tolan hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haber Ara