Dolar

32,5533

Euro

34,8502

Altın

2.438,80

Bist

9.722,09

PKK'nın hendekleri Diyarbakır esnafını zora soktu

PKK'nın Diyarbakır sokaklarına kazdığı hendekler şehir halkına ciddi zararlar verdi. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Diyarbakır esnafı ekonomik kayıplardan ötürü ciddi şekilde endişeli.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-06 21:46:41

PKK'nın hendekleri Diyarbakır esnafını zora soktu

Çatışma ve operasyonlar sonrası büyük bölümünde yasakların kalktığı Diyarbakır'ın merkez ilçesi Sur ekonomik olarak eski günlerini arıyor. 43 yaşındaki Sur esnafı Mehmet, geçen yıla göre işlerinin yüzde 90 civarında düştüğünü söylüyor ve “Geçen yıl günlük bin TL civarında ciromuz vardı, şimdi yüz, iki yüz TL ancak kazanabiliyoruz. Hükümetin açıkladığı yardım sözünü bekliyoruz” diyor.

DÜKKANLAR BOŞ 

Sur'da geçen yıl dükkan kiraları fahiş rakamlara ulaşmış. Çatışmalar sonrası ciddi bir düşüş var. Boş dükkanlar göze çarpıyor. Kuyumcular çarşısında bir dükkan sahibi, çatışmalarla birlikte kimsenin dükkanını kiralamadığını söylüyor ve “Aylardır boş” diyor.

İŞ ADAMLARI KAYGILI 

Diyarbakırlı iş adamı Burç Baysal'a göre de şehir çatışmaları, kent ekonomisini durma noktasına getirdi.

Hakkarili iş adamı Servet Taş "Ekonomi tam bir çöküş içinde" derken, bir diğer Kürt iş adamı Behlül Yavuz, büyük sektörlerde yüzde 50 üzerinde işçi çıkaranların olduğunu belirtiyor.

Bedirhanoğlu, bölgenin iş kapasitesinin yüze 50'nin altına düştüğünü hatırlatıyor. O'na göre, hizmet sektöründen inşaat, turizm ve gıda sektörüne kadar firmalar ağır bir tablo ile karşı karşıya.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bir firmada muhasebecilik yapan Bıral Aytekin durumu, “Bir yıllık çatışma ortamı ekonomiyi sadece bir yıl durdurtmadı, beş yıl geriletti” sözleriyle özetliyor.

Diyarbakır Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal'a göre, OSB'de yaklaşık 40 firma kapandı, mevcut kapasite yüzde 25'e düştü.

Bin kişiye yakın istihdam kaybı yaşandı. Baysal, "Bölgedeki işletmeler kendilerinden feragat ediyor. Kendi işletmelerimizde yüzde 25 oranında bir küçülmemiz var" diyor.

İŞSİZLİK ARTTI

Bölgede iş arayanların sayısı çoğalmış ama iş yok. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine işsizlik oranın en yüksek olduğu şehirler arasında öatışmaların yaşandığı Diyarbakır, Mardin ve Şırnak da var.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLMELİ"

Ahmet Sayar, iş çevresinde olup bitenlere tepkiyi şu sözlerle özetliyor: “Örgütün bu stratejik savaşına eleştiri var, aynı zamanda hükümetin güvenlik politikasına odaklanmasına da eleştiri var.”

İşadamı Behlül Yavuz farklı düşünüyor. O, olup bitenlerin sorumlusunun doğrudan PKK yönetimi olduğunu söylüyor:

“PKK, ‘kozik savaşı'ndan (kozik, Zazaca dağlarda keklik avlamak için kurulan pusuya denilir) hendek savaşlarına dönmesi akla ziyandır. Dağda kaybedersen şehirde de kaybedersin. Şehirde halk deştiğini de kaybetti. Şehirde yüzde 80 üzerinde oy çıkan yerlerde hendek savaşını yürüttü. Oy depolarını kendi eliyle boşalttı. Ben olup bitenlerden PKK'nin bu eylemlerine onay veren yönetimini sorumlu görüyorum. Çarpışan gerillaya söyleyecek bir şey yok. Hendek savaşını yürütenler sınıfta kalmışlardır. Kendi halkına zarar vermişlerdir. Sonuç bölge halkına ticaretine esnaf ve sanatkarına bölge gençliğine alt yapısına zarar gelmiştir.”

İş caimasının öncelikli talebi ise yeniden bölgede çatışmasızlık ortamının hakim olması,

çözüm sürecine dönülmesi, müzakerelerin yürütülmesi...

 

Haber Ara