Dolar

32,3307

Euro

35,0310

Altın

2.282,61

Bist

8.974,69

'PKK, Esed ve İran ile ittifak yaptı'

Emekli diplomat ve yazar Akın Özçer, 'PKK ve HDP politikaları, Wikileaks'in sızdırdığı belgelerde yer alan 'İran ve Suriye'nin PKK ile ittifak yaptığı'na ilişkin değerlendirmeleri doğruluyor' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 12:10:43

'PKK, Esed ve İran ile ittifak yaptı'

Emekli diplomat ve yazar Akın Özçer, PKK ve HDP'nin izlediği politikaların, Wikileaks'in sızdırdığı Suudi Arabistan belgelerinde yer alan "Türkiye'ye karşı İran ve Suriye'nin PKK ile ittifak yaptığı"na ilişkin değerlendirmeleri doğruladığını kaydederek, "PKK'nın, Çözüm Süreci'ni başlatan ve iyi-kötü götüren AK Parti'ye düşmanlık politikası ancak Esed rejimiyle ittifakı bağlamında mantık çizgisine oturuyor" dedi.  

İspanya'da 4 yıl görev yapan ve ETA'yı uzun süre inceleyerek bu konuda kapsamlı çalışmalara imza atan eski Dışişleri Bakanlığı görevlisi Özçer, son dönemdeki şiddet olaylarını AA muhabirine değerlendirdi. 

PKK'nın, Kuzey İrlanda'nın bağımsızlığı için savaşan IRA ve Bask bölgesinin İspanya'dan ayrılmasını talep eden ETA'dan farklı birçok özelliği bulunduğunu ifade eden Özçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "buzdolabına kaldırıldığı" belirtilen Çözüm Süreci'nin çok değerli olduğunu çünkü topluma önemli kazanımlar sağladığını dile getirdi.

"PKK, Esed ve İran ile ittifak yaptı" 

Bask bölgesinin bağımsızlığını istediği gerekçesiyle şiddete başlayan ve yürütülen çabalar sonucunda 20 Ekim 2011'de silah bıraktığını ilan eden ETA'nın aksine "bağımsızlık" istemediğini savunan PKK'nın silah bırakmamasını da manidar bulduğunu aktaran emekli diplomat Özçer, şunları kaydetti: 

"PKK ve HDP çizgisinin politikaları, Wikileaks'in haziran sonuna doğru sızdırdığı Suudi Arabistan belgelerinde yer alan 'Türkiye'ye karşı İran ve Suriye'nin PKK ile ittifak yaptığı"na ilişkin değerlendirmeleri doğruluyor. PKK'nın, Çözüm Süreci'ni başlatan ve iyi-kötü götüren AK Parti'ye düşmanlık politikası ancak Esed rejimiyle ittifakı bağlamında mantık çizgisine oturuyor elbette. Bundan dolayı son zamanlardaki şiddet olaylarını, Türkiye ile Suriye'nin savaşı olarak görüyorum. Yani Suriye rejimi, kendisinin iktidardan gitmesini isteyen bir hükümete karşı Türkiye'nin içinde PKK üzerinden savaş veriyor. Öyle anlaşılıyor ki Esed gitmeden PKK'nın siyaset değiştirmesi pek mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye üzerinden hala ortalığı karıştıranlar, AK Parti'nin Suriye politikasını eleştiriyorlar. Yani PKK ve muhalif partiler, Türkiye'nin Rusya ve İran'la birlikte Esed'e yardım etmesini istiyor. Burada ben, Esed'in Türkiye ile PKK üzerinden dolaylı bir şekilde savaştığını düşünüyorum."

Haber Ara