Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'PKK doğrudan hedef alınmalı'

SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş, İstanbul'daki saldırı ile ilgili AA'ya açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-12 15:48:18

'PKK doğrudan hedef alınmalı'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ulutaş, "terör örgütlerinin bugünkü operasyonel kabiliyeti kazanmasında Suriye ve Irak'taki başarısız devlet örneğinin" rolüne değinerek, "Oradaki hakimiyet alanını genişleterek, insan havuzunu genişlettiler. Kontrol ettikleri alanlardan ciddi bir finansal getiri kazanmaya başladılar. Amerika ve Almanya gibi ülkelerden IŞİD'e karşı savaşacakları taahhüdüyle aldıkları silahlarla aslında örgütün silah havuzunu genişlettiler. IŞİD'le mücadele çerçevesinde uluslararası meşruiyetini artırma, terörlerinin üstünü kapatma şansı buldular. Özellikle Kobani sonrası, bu aşamalarda PKK kendisini genişletti ve Türkiye'deki operasyonel kabiliyetini artırdı" şeklinde konuştu.

PKK ile gerçek anlamda mücadele edilmesi için bu unsurlarla yüzleşilmesi gerektiğine değinen Ulutaş, "Afrin'den Haseke'ye, hatta Irak'a, Sincar Dağlarına kadar olan bir geniş kuşakta PKK doğrudan hedef alınmalı. El Bab'a yapılan operasyonların benzerleri o hat boyunca tüm PKK unsurlarına yapılmalı. Yoğun hava saldırıları olabilir" önerisinde bulundu.

Batı ülkelerinin, Suriye savaşı çerçevesinde PKK'ya hem siyasi hem de askeri yatırım yaptığını kaydeden Ulutaş, özellikle Amerika'nın doğrudan müttefiklik ilişkisi kurduğu tek aktörün PKK olduğunu söyledi. Batı ülkelerinin bu yatırımlarını korumak istediğini belirten Ulutaş, Suriye'deki çıkarlarını PKK üzerinden yürütmeye çalıştığını dile getirdi.

Ulutaş, bu nedenle Batılı ülkelerin, Türkiye'nin olası bir harekatına karşı çıkacağını ancak meselenin Türkiye'nin güvenliği olduğunun altını çizerek, "Amerika ve Avrupa ülkelerinin ne dediğinden bağımsız olarak hareket etmek zorundayız. Onlara kalsa hiçbir şekilde hareket etmemizi istemeyecektir. Terörle mücadelemiz konusunda Avrupa'nın, ABD'nin eleştirilerini, hassasiyetlerini kulak ardı etmemiz lazım. Aksi takdirde operasyonlarımızı yürütemeyiz" dedi.

Haber Ara