Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

PKK, bu ülkede askeri darbe yaptırabilir mi?

Nevzat Çiçek, 'Türkiye’de siyaset bence aklını başına almalı ve siyasetten uzaklaşan orduyu siyasete hegemonya kurmaya zorlayacak olan bu şiddet adımını durdurmalı,' dedi....

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 02:13:38

PKK, bu ülkede askeri darbe yaptırabilir mi?

Diriliş Postası Gazetesi yazarı Nevzat Çiçek, bugünkü "PKK, bu ülkede askeri darbe yaptırabilir mi?" başlıklı yazısında çözüm süreci'nin geldiği nokta üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Son dönemler ciddi şekilde Türkiye'de bir taraftan PKK diğer taraftan IŞID ve DHKP-C eylemleri artmaya başladı. Açıkçası bu şiddet koalisyonu beraberinde derin bir aklında oluşmuş olduğunu gösteriyor, ifadesini kullanan Çiçek, "Uluslar arası güçler bakımından kendi bildiğini okuyan bir Erdoğan mı yoksa çıkarlarına teminat veren bir askeri yönetim mi? Elbette böyle bir tercihle karşı karşıya kaldıklarında Erdoğan'ı istemezler. Ulusalcı güçlere baktığımızda ise zaten gerek Ergenekon gerekse de Balyoz meselesinden dolayı hem AK Parti hem de Fethullahçılara karşı ciddi bir kin ile dolu olduğu biliniyor. Onlara göre Fethullahçılar ile önce kendileri tasfiye edildi, sonra Fethullahçılar tasfiye edilecek ve en sonda AK Parti tasfiye edilecek. Bunu açık saçık beyan ediyorlar," dedi.

İşte Nevzat Çiçek'in yazısı:

Türkiye'de bir taraftan PKK, bir taraftan IŞİD ve bir taraftan da DHKP-C eylemleri başlar, Türkiye'de siyaset yapıcıları zor durumda kalır ve siyasetin tıkandığı görüntüsü verilir, kamplaşmayı artıracak politikalar sonrasında 27 Mayıs'ta olduğu gibi ordu kurtarıcı rolü ile meydana inebilir mi? Bu soru ilk bana konferansta sorulduğunda açıkçası “hayır” dedim ama çük güçlü ve içime sinen bir “hayır” olmadı…Özellikle de PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın adeta orduyu göreve çağıran yaklaşımları da beni bu konuda biraz daha düşünmeye sevk etti.

Ne diyor Duran Kalkan; “Aslında bizim orduyla çatışmak gibi bir planımız yoktu. Paradigmamız, stratejimiz öyle değil. Biz yönetim sorununu çözmekle uğraşıyoruz. Demokratikleşmeyle uğraşıyoruz. Orduyu üzerimize saldırtmasaydı, “bir gece de 400 hedefi vurduk” diye övünmeseydi gerillanın orduyla çatışacağı bir durum yoktu. Orduyu kendi siyasi iktidarını korumak için kullanan, polisi bunun aleti yapan hükümetin kendisidir. Orduyu ve polisi kendi iktidarının koruma gücü olarak kullanıyor, hem de topluma karşı bunu yapıyor. Bu çatışmalara yol açtı.

Ordu, “ben vatan koruyucusuyum” diyordu. Vatan, AKP hükümeti midir? Dün AKP hükümetine karşı bu ordunun neler düşündüğünü de biliyoruz. Toplum, AKP hükümeti midir? Bugün vardır, yarın yok. Bu toplum yarın başka bir hükümet çıkarır."

Kalkan açıkça orduya AK Parti ile ayrış diyor yani “Darbe yapsan iyi olur” diyor.

Son dönemler ciddi şekilde Türkiye'de bir taraftan PKK diğer taraftan IŞID ve DHKP-C eylemleri artmaya başladı. Açıkçası bu şiddet koalisyonu beraberinde derin bir aklında oluşmuş olduğunu gösteriyor.

Koalisyon görüşmelerinin yaşandığı ve adete AK Parti-CHP koalisyonun istendiği böyle bir durumda kimileri bunun koalisyona zorlama amacı olduğunu ifade etse de mesele bu kadar basit değil. Mesele siyaset zeminini tıkamak ve “askere gel gel” yapmak.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Paralel Yapı olarak damgalanan ve “Düşman” tanımı içerisine sokulan yapı ve taraftarlarına şu soruyu soralım, askerin iktidarı mı yoksa Erdoğan iktidarı mı. Açıkça ve hiç düşünmeden size askerin iktidarı diyecekler.

Çıkalım oradan Duran Kalkan, Cemil Bayık çizgisindeki PKK hareketi ve destekçilerine soralım. Elbette ilk başta her ikisine de karşı olduklarını ifade edecekler ama bir tercihle karşı karşıya kaldıklarında yukarıda Duran Kalkan'ın açıklamaları gibi “Ordu göreve” diyecekler

Uluslar arası güçler bakımından kendi bildiğini okuyan bir Erdoğan'mı yoksa çıkarlarına teminat veren bir askeri yönetim mi? Elbette böyle bir tercihle karşı karşıya kaldıklarında Erdoğan'ı istemezler.

Ulusalcı güçlere baktığımızda ise zaten gerek Ergenekon gerekse de Balyoz meselesinden dolayı hem AK Parti hem de Fethullahçılara karşı ciddi bir kin ile dolu olduğu biliniyor. Onlara göre Fethullahçılar ile önce kendileri tasfiye edildi, sonra Fethullahçılar tasfiye edilecek ve en sonda AK Parti tasfiye edilecek. Bunu açık saçık beyan ediyorlar.

Bu yazdıklarımdan Türkiye'de ordu darbeye çok çok istekli anlamı çıkmasın. Ama Türkiye'de özellikle şiddet koalisyonun yapmaya çalıştığı öncelikle Erdoğan'ı yerinden etmek, o olmazsa da siyasetin tıkanıklığında kendisinin zorlandığı, itildiği veya şartların oluşturulduğu durumda yönetimi almaya zorlanmak.

Türkiye'de siyaset bence aklını başına almalı ve siyasetten uzaklaşan orduyu siyasete hegemonya kurmaya zorlayacak olan bu şiddet adımını durdurmalı.

Yarın eğer bu şiddet böyle devam eder ve AK Parti ve Erdoğan'dan kurtulma hamlelerinde hırs aklı kör ederse bir farklı sabahla uyanmamızı istenler o sabah kendilerinin de özgür olmadıklarını anlarlar ama iş işten geçmiş olur.

Bana göre şiddet koalisyonun bu kadar ölümlerle bağırmasının temel sebebi Erdoğan düşmanlığında safları sıklaştırmaya çalışması ve orduyu davet etmesi. Durum bana göre açık ve net

Yapılması gereken Türkiye'de siyasetin var gücü etki alanını genişletmesi ve sözünü sakınmadan söylemesi…Bunu yapamayan, şiddetle arasına mesafe  koyamayan siyaset başka arayışların oyuncağı olur ki bu oyunda kanlı ve kirli olur.

Haber Ara