Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Piramitler bölgesinde 2600 yıllık 60 tabut keşfedildi

Mısır turizm ve antikiteden sorumlu bakanı yaptığı açıklamada, arkeologların Kahire'nin güneyindeki geniş bir nekropolde düzinelerce antik tabut ortaya çıkardıklarını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-03 19:44:04

Piramitler bölgesinde 2600 yıllık 60 tabut keşfedildi

Mısır turizm ve antikiteden sorumlu bakanı yaptığı açıklamada, arkeologların Kahire'nin güneyindeki geniş bir nekropolde düzinelerce antik tabut ortaya çıkardıklarını söyledi.

Halid el-Anany, içinde mumyalar bulunan en az 59 adet mühürlü lahitin 2.600 yıldan daha uzun bir süre önce üç kuyuya gömülü olduğunu söyledi.

"Bunun büyük bir keşfin başlangıcı olduğunu düşünüyorum" diyen el-Anany, aynı bölgede henüz ortaya çıkarılması gereken bilinmeyen sayıda tabut olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan el-Anani, tabutların bulunduğu Sakkara'da bulunan ünlü Basamaklı Djoser Piramidindeki basın toplantısında konuştu. Konuşma sonrası lahitler sergilendi ve bir mumya gazetecilerin önünde açıldı. Açıklamanın yapıldığı yerde düzenlenen törene çok sayıda yabancı diplomat katıldı.

Sakkara Platosu

Sakkara platosu, Basamak Piramidi de dahil olmak üzere en az 11 piramidin yanı sıra yüzlerce eski memur mezarı ve 1. Hanedanstan döneminden (MÖ 2920 - MÖ 2770) Kıpti dönemine (395-642) kadar uzanan diğer sitelere ev sahipliği yapıyor.

Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziri, ilk araştırmalarda süslü tabutların Geç Firavun döneminden (MÖ 664-525) rahipler, üst düzey yetkililer ve seçkinler için yapıldığının anlaşıldığını söyledi.

Arkeologlar ayrıca Sakkara nekropolünün ana tanrısı Ptah-Soker'in toplam 28 heykelciği ve değerli taşlarla işlenmiş 35 cm uzunluğunda oyulmuş tanrı Nefertum heykelciği bulduklarını söyledi. Sahibinin, Rahip Badi-Amun'un isminin tabanında yazılı olduğunu söyledi.

Mısırlı eski eser yetkilileri, geçen ay arkeologlar tarafından yeni keşfedilen 11 metre derinliğindeki (36 fit) bir kuyu 13 kap bulduklarında, ilk parti tabutların keşfini duyurmuşlardı.

Sakkara bölgesi, Mısır'ın ünlü Giza Piramitlerinin yanı sıra Ebu Sir, Dahşur ve Ebu Ruvayş'teki daha küçük piramitleri içeren eski başkenti Memphis'in nekropolünün bir parçasıdır. Memfis'in kalıntıları, 1970'lerde UNESCO Dünya Mirası alanı ilan edilmişti.

El-Anany, Sakkara tabutlarının Ekim ayında güneydeki Luksor kentinde keşfedilen 30 eski ahşap tabuta katılacağını ve Mısır'ın Giza Piramitleri yakınında inşa ettiği yeni Büyük Mısır Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.

Sakkara'daki keşif, 2011'de yaşanan Mısır'ın ayaklanması nedeniyle yaşanan kargaşadan kötü bir şekilde etkilenen turizm sektörünü yeniden canlandırma çabasıyla dünyaya duyuruldu. Ülkede turizm sektörü, bu yıl küresel koronavirüs salgınıyla da darbe almıştı.

AP

Haber Ara