Dolar

32,5181

Euro

34,7540

Altın

2.491,00

Bist

9.524,59

'Petrol alındığına dair kanıt yok'

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Türk hükümetinin IŞİD'den petrol aldığına dair kanıt görmediklerini bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 05:33:30

'Petrol alındığına dair kanıt yok'

AA'nın haberine göre: ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Türk hükümetinin IŞİD'den petrol aldığına dair kanıt görmediklerini bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısına katılarak, IŞİD'in petrol gelirlerinin kesilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. 

Szubin, bu konuda BM'de ABD Hazine Bakanı Jacob Lew'in başkanlığında BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin maliye bakanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacağını, buradaki amacın, IŞİD'i ve diğer örgütleri uluslararası mali sistemden izole etmek olduğunu belirtti.

Rus makamlar tarafından öne sürülen Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarına yönelik bir soru üzerine de Szubin, şunları söyledi:

"Türk hükümetinin IŞİD'ten petrol aldığına dair hiçbir kanıt görmüyoruz. IŞİD'in satışlarının büyük bölümünün petrol kuyusunun başında yapıldığına inanıyoruz. Bir başka deyişle aracılara ve karaborsacılara satıyorlar ve bu kişiler de petrolü başkalarına gönderiyor.

Dışarıdan alımlar konusunda da Suriye hükümetinin, özellikle gaz söz konusu olduğunda, alıcı olduğunu söylemiştik. Genel olarak petrolün gittiği yer konusunda, IŞİD'in petrolünün büyük bölümü ya kendi askeri saldırıları için yakıt sağlamak amacıyla ya da yönetmeye çalıştıkları bölgelerde elektrik sağlanması için kendi kontrolleri altındaki bölgelere gidiyor."

Haber Ara