Dolar

32,5911

Euro

34,8651

Altın

2.502,94

Bist

9.675,13

'Peşmerge kimyasal saldırıya karşı korumasız'

İsveç'teki Uppsala Üniversitesinde Kimyasal Maddeler Uzmanı Berhem Resul, IŞİD'in olası kimyasal saldırılarına karşı peşmergenin savunması olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-23 18:06:41

'Peşmerge kimyasal saldırıya karşı korumasız'

AA'nın haberine göre, İsveç'teki Uppsala Üniversitesinde Kimyasal Maddeler Uzmanı Berhem Resul, IŞİD'in kimyasal silah saldırılarına maruz kalan Peşmerge'nin korumasız olduğunu belirtti. 

Resul, Irak'ın Erbil kentindeki çalışma ofisinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge cephelerine farklı silahlarla saldıran militanlar, uzak mesafeden fırlatılan katyuşa füzeleri ve havanların içerisine çeşitli kimyasal madde koyuyorlar. Saldırı sonrası hastahaneye kaldırılan yaralı Peşmergelerin vücutları üzerinde yaptığım incelemeler sonucunda, daha ağırlıklı olarak 'hardal gazının' kullanıldığını tespit ettim" ifadelerini kullandı. 

Hardal gazının kullanılması ve elde edilmesinin kolay olduğunun altını çizen Resul, "IŞİD, bu gazı Irak ve Suriye'de sıvı bir şekilde ele geçirdikten sonra, uzun mesafedeki cephelere havan veya katyuşa füzeleri ile fırlatıyor. İlk önce sıvı olan bu madde patladıktan sonra havayla karışarak yayılmaya başlıyor. Gazın iyi bir şekilde yayılması için militanlar kimyasal saldırılarda daha çok rüzgarlı havaları tercih ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Söz konusu gazın vücutla temasa geçmesinden sonra, yanma ve şişme belirtilerinin kısa bir süre içerisinde ortaya çıktığına vurgu yapan Resul, "Kimyasal madde saldırılarına maruz kalan Peşmergelerin vücudunda yanma ve şişme belirtilerine rastladım. Bu saldırı anında ortaya çıkan ilk belirti. Bu gazı soluyan kişilerin akciğeri ve gözleri ise yanmaya başlıyor. Müdahale edilmediği takdirde, ömür boyunca nefes darlığı ve göz körlüğü riski olacaktır" bilgisini paylaştı. 

Resul, IŞİD'in kimyasal silah saldırılarına karşı Peşmerge'nin kendisini korumak için yeterli bilgi ve teçhizata sahip olmadığına söyledi.

Musul'daki Mahmur Cephesi Peşmerge Komutanı Necat Ali ise, IŞİD'in bulundukları bölgeye yaklaşık 4 defa kimyasal silahlarla saldırdığını hatırlatarak, "Teröristler daha çok stratejik ve geri almak istedikleri bölgelere kimyasal silahla saldırıyor. Ağır çatışmaların yaşandığı veya zor durumda kaldıkları zamanlarda bu silahı kullanarak kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar" dedi.

 

Haber Ara