Dolar

32,3641

Euro

34,9555

Altın

2.325,56

Bist

9.079,97

Peru

Peru, Güney Amerika Kıtası'nın batı bölgesinde yer alır. Ülkenin başkenti Lima’dır.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-17 16:46:35

Peru

Peru, Güney Amerika Kıtasının batı bölgesinde yer alır. Ülkenin başkenti Lima'dır. Peru'nun sınır komşuları fazladır. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğu da Bolivya, güneyde Şili, batıda ise Büyük Okyanus bulunmaktadır.

GÜNEY AMERİKA'NIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ÜLKESİ

2009 yılında yapılan tahmine göre Peru ülkesinde yaşayanların sayısı 29.132.013 olarak gözlenmiştir. Aynı zamanda üzerinde bulundukları toprak parçasının yüzölçümü ise 1.285.126 kilometre karedir. Geniş yüzölçümü ile Güney Amerika Kıtasının üçüncü büyük ülkesidir.

KURU İKLİM

Peru da bulunan soğuk su akıntısı sıcaklığı etkileyerek düşürmeyi sağlar. Kuru bir iklime sahip olan bu bölge zaman zaman değişik bir yapıya bürünebiliyor. Denize kıyısı bulunurken bu bölge ağaçsız bir yapıya sahiptir.

RESMİ DİLİ İSPANYOLCA VE QUECHUA

Resmi diller ispanyolca ve Quechua yerli dili olmak üzere birden fazla dil kullanılır. Aynı zamanda nüfusun büyük bir çoğunluğ Katolik'tir. Halk arasında gerek sosyal gerekse ekonomik anlamda sınıf farkı oluşmuştur. Bölgede yaşayan Kızılderililer Aymara diliyle konuşur. Ayrıca bu kısım oldukça fakirdir. Geçimlerini avcılık ve tarımla sağlarlar.

EN GELİŞMİŞ ŞEHİR LİMA

Okuma yazma oranı yaklaşık olarak %70 civarındadır. İlkokul mecburi olurken diğer aşamalar serbest bırakılmıştır. Ülkenin en gelişmiş şehirleri arasında ilk sırayı Lima alırken ardından Callao, Arequipa gibi birçok kent yer alır. Ekonomisi tarıma, balıkçılığa ve endüstri ürünlerine dayanırken, yetiştirilen ürün çeşitliliği bir hayli fazladır. Bunlar arasında şekerpancarı, kahve, mısır ve pirinç bulunmaktadır. Yer altı kaynakları da güçlü olurken zengin madenler çıkarılır.

MACHU PİCCHU

Machu Picchu, günümüze kadar gelen İnka Antik Şehri'dir. Cusco kentine 88 km mesafede bulunur. Güney Amerika'nın en çok turist çeken yerlerinden biri burasıdır. 2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası arasında yer almıştır.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara