Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Peru, ABD'den eski devlet başkanının iadesini istiyor

Peru, ABD'den eski devlet başkanı Alejandro Toledo'nun iadesini istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-13 12:06:23

Peru, ABD'den eski devlet başkanının iadesini istiyor

Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, ABD Başkanı Donald Trump'ın, hakkında tutuklama kararı çıkarılan eski Devlet Başkanı Alejandro Toledo'nun iadesini gözden geçirmesini istedi.

BBC'nin haberine göre, Trump'ı telefonla arayan Kuczynski, Peru'da Brezilyalı inşaat şirketi hakkında yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında hakkında tutuklama kararı çıkarılan Toledo'nun sınır dışı edilmesiyle ilgili durumu "değerlendirmesini" istedi.

Perulu yetkililer, ABD'nin, Toledo hakkındaki davayla ilgili daha fazla bilgi paylaşılana kadar eski liderin gözaltına alınmayacağını bildirdiğini aktardı.

Yetkililer, Toledo'nun İsrail'e kaçmaya çalışacağından endişe ediyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise eski liderin, hakkındaki iddialar açıklığa kavuşmadan ülkeye girişine izin verilmeyeceği kaydedildi.

Toledo'nun gözaltına alınması konusunda bugüne kadarki çabaların yasalarla engellendiğine dikkati çeken yetkililer, eski liderin yakalanması için İnterpol'ün 190 ülkede kırmızı alarm verdiğini ancak Toledo'nun arananlar listesinde görülmediğini belirtti.

Devlet Başkanı Kuczynski, Toledo'nun sorgulanmak üzere ülkeye geri dönmesi çağrısında bulundu.

ABD'nin California eyaletindeki Stanford Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak çalışan Toledo'nun eşi Eliane Karp'ın İsrail vatandaşlığı bulunuyor.

Peru'da görülen davada mahkeme, 10 Şubat'ta savcıların, Odebrecht inşaat şirketinden rüşvet aldığı gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Toledo hakkında 18 aya kadar hapis istemini kabul etmişti.

Eski Devlet Başkanı Toledo, iş adamı arkadaşı Josef Maiman aracılığıyla ülkedeki bir otoyol projesi için Odebrecht şirketinden 20 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

Maiman ve inşaat şirketinin eski patronu hakkında da soruşturma açılmıştı. Peru'da 2001-2006 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten Toledo, 3 Şubat'ta telefonla bağlandığı haber kanalında hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Adalet Bakanlığı Hukuk Başmüşaviri Julia Principe, geçen aralık ayında ABD hükümetiyle yaptığı bir ceza indirimi anlaşmasında Peru'da aldığı kamu ihaleleri için 29 milyon dolar rüşvet dağıttığını itiraf eden Odebrecht İnşaat Grubu hakkındaki soruşturma kapsamında, ihalelerde onayı olan üç eski devlet başkanı Alejandro Toledo, Alan Garcia ve Ollanta Humala'nın ifadelerine başvurulacağını açıklamıştı.

Principe, görevdeki Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski'nin de konu hakkında görüşüne başvurabileceklerini belirtmişti. 

Haber Ara