Dolar

32,5496

Euro

34,9797

Altın

2.429,45

Bist

9.722,09

Perinçek'ten Yunan Bakan Filis'e 'soykırım yoktur' tebriği

Perinçek'ten Yunan Bakan Filis'e 'soykırım yoktur' tebriği

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-07 15:19:35

Perinçek'ten Yunan Bakan Filis'e 'soykırım yoktur' tebriği
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Türkler, Pontuslu Rumlar'a soykırım yapmadı" açıklamasında bulunan Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis'i tebrik ederek, "Kendisi evrensel hukuk ve tarihsel gerçekler bağlamında konuşmuştur" dedi.

Perinçek, Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis'in "Türkler, Pontuslu Rumlar'a soykırım yapmadı" şeklindeki açıklamaları üzerine partisinin genel merkezinde bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Filis'in Karadeniz kıyılarında yaşanan olayların uluslararası mercilerde "soykırım" olarak nitelemediğini aktaran Perinçek, "Türkiye'nin Strazburg'da kazandığı AİHM zaferinin gerekçeli kararını Filis de tekrarlıyor. Buna göre, soykırım hukuki bir tanımdır. Uluslararası Mahkeme kararı ve soykırım tanımı olmaksızın soykırım tanımı kullanılamaz. Tehcir, soykırım değildir ve bu nedenlerle ulusal parlamentoların aldıkları soykırım tanıma kararları yanlıştır" diye konuştu.

Yunanistan'ın 1994'te sözde "Pontus Rum Soykırımı"nı parlamento oylamasıyla kararlaştırdığını hatırlatan Perinçek, "Parlamento tanımadı, kararlaştırdı. Çünkü ne Pontus olaylarına ne de Yunanistan'ın tanıdığı diğer 'soykırımlara' dair bir mahkeme kararı yoktur. Filis, Yunanistan Parlamentosu'nun mahkeme hükmü kurmasına karşı çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Filis'in açıklamalarının protesto edildiğini üzüntüyle karşıladıklarını belirten Perinçek, protesto gösterilerinin hedef aldığı kişilerin, soykırım yalanlarının kökeni ve hedefi hakkında son derece öğretici olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin "Soykırım tanımı, uluslararası alanda diğer parlamentolarda da tartışılmaya başlayacak mı?" sorusuna Perinçek, "İsviçre'de tartışılmaya başlandı. İsviçre Hükümeti, derhal harekete geçti. Biz, AİHM'de İsviçre ile yargıda karşı karşıya geldik. İsviçre devletinin yargısının vermiş olduğu cezaya karşı, AİHM'e gittik. İkinci Daire'de de kazandık, Büyük Daire'de de kazandık, bu kararlar bağlayıcıdır. İsviçre açısından da Avrupa Konseyi'ne üye olan 47 ülke için de bağlayıcıdır. İsviçre Hükümeti, derhal bir komisyon kurdu ve İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesini değiştirmek için çalışmalara başladı" yanıtını verdi.

Haber Ara