Dolar

32,3691

Euro

34,9843

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

Pentagon, IŞİD bahanesiyle 25 bin sivili öldürüldü

ABD öncülüğünde Irak ve Suriye'de devam eden IŞİD'le askeri mücadelede, Pentagon, bombardımanlar sonucu 25 bin IŞİD'linin öldüğünü iddia etti. Kaynaklar ise, bu rakamın abartılı olduğunu, sivillerin de IŞİD'li diye öldürülerek, bombardımanlara meşruiyet sağlandığı görüşünde.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-14 09:15:42

Pentagon, IŞİD bahanesiyle 25 bin sivili öldürüldü

Pentagon, Amerikan hava saldrıları sonucunda Irak ve Suriye'de 25 bin IŞİD üyesinin öldürüldüğünü iddia etti. Bu rakamı abartılı bulan sahadaki kaynaklar ise ölenlerin çoğununu sivil olduğunu, ve IŞİD'li denilerek bombardımana meşruiyet sağlandığını söylüyor. Pentagon, IŞİD'in gasp ettiği milyonlarca doların imha edildiğini de açıkladı. Ama bu açıklamaya rağmen, IŞİD halen en zengin silahlı örgüt.

Dünya Bülteni'nin derlediği habere göre; Irak'ta IŞİD'in kontrolündeki bölgelerin yüzde 40'ı, Amerikan bombardımanları eşliğinde, Irak ve Kürt askeri güçler tarafından geri alındı. Ancak Batılı ülkeler, IŞİD'in Avrupa, Kuzey Afrika ve Afganistan'da genişlemesini durduracak gerekli tedbirleri ise henüz alamadı.

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Antony J. Blinken salı günü Kongre komitesine yaptığı konuşmada, "İlk etapta IŞİD'in yayılmasını önlemek için çalışmalar yapacağız. Halkın mobilizasyonu, özellikle gençlerin terörist faaliyetlere katılımını engellemek için çabalarımızı artırdık" dedi.

Washington Demokrasi Savunma Vakfı'ndan terörizm finansmanı analisti Jonathan Schanzer, "IŞİD'in askeri varlığını yenmek, Batı'da bulunan tek ya da küçük bağımsız grupların tehdidini azaltmayacak" iddiasında bulundu.

Schanzer, "Brüksel saldırılarında kullanılan patlayıcıları yapmak için kullanılan malzemelerin maliyetinin 10-15 bin dolar civarında olduğunu tahmin ediyorum. IŞİD'in kontrolünde olan bir bölgede IŞİD'i yenemezsiniz. Ancak biz IŞİD'in kendisini yenmeye gitmiyoruz. Asıl sorun cihat ideolojisi var olmaya ve gelişmeye devam ediyor" dedi.

EN ZENGİN SİLAHLI GRUP

Yetkililer, Suriye ve Irak genelinde banka kasalarında gruba ait bir milyar dolar bulunduğunu tahmin ettiklerini söyleyerek IŞİD'i tüm zamanların en zengin silahlı grubu olarak görüyor.

Musul, Irak ve Rakka'da IŞİD savaşçılarına ödenen maaşların geçen yıldan bu yana yarı yarıya azaldığı öne sürüldü. Ancak azaltılmış maaşlarıyla bile insanlardan gasp yoluyla ve vergi toplayarak milyonlarca dolar elde ederek hala savaşçılarına bolca paralar ödeniyor.

STRATEJİK AMAÇ: MALİ KAYNAKLARINI KESMEK

Terörizm finansmanı konusunda ABD Hazine Bakan yardımcısı Daniel L. Glaser Londra'da yaptığı konuşmada, "IŞİD'i bu geniş zenginlikten ayırmak kolay değil" dedi. "Stratejik amaç, Irak ve Suriye'de aktif olan grubun hakimiyetini küçültmek ve beslendikleri mali kaynakları kesmek. İhtiyaç duydukları kaynaklardan onları mahrum etmek için petrol yataklarının olduğu şehir kasabaları onlardan geri almak. Ekim ayından bu yana Amerikan hava kuvvetlerinin petrol yataklarına, rafinerilere ve tanker kamyonlarına düzenlediği saldırılar sonrasında grubun mali kaynaklarının üçte birininin kesildiğine inanıyoruz." açıklaması yaptı.

TEK SAVAŞ SAHADA DEĞİL BANKADA DA YAPILIYOR

IŞİD'in mali kaynaklarını engellemek için askeri çabaların yanısıra, uluslararası bankacılık sisteminden de onlara olan nakit akışını kesmek için bir dizi önleme çalımaları devam ediyor. IŞİD'in kontrolünde olan bölgelerdeki banka şubelerinde işlem yasağı konusunda Irak ikna edildi.

ABD, Avrupa ülkeleri ve BM'de IŞİD ile bağlantılı kişi ve şirketler kara listeye alınması çalışmaları devam ediyor.

Geçen yıl petrol fiyatının 60 dolar iken bu yıl 45 dolara inmesinde de IŞİD'in elindeki petrolü kaçak yollardan piyasaya sürerek paraya dönüştürmesinin etkisi olduğu düşünülüyor

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara