Dolar

32,5604

Euro

34,8834

Altın

2.428,01

Bist

9.645,02

Pentagon: Haşd-i Şa'bi'ye Telafer'e ilerlese de destek vermeyeceğiz

ABD Savunma Bakanlığı, Telafer'e ilerleyen Şii milis gücü Haşd-i Şabi'ye destek vermeyeceğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 14:26:20

Pentagon: Haşd-i Şa'bi'ye Telafer'e ilerlese de destek vermeyeceğiz

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, yaptığı basın açıklamasında ABD'nin Irak ordusu komutası altında hareket etse dahi Şii milis grubu Haşdi Şâbi'ye destek vermeyeceğini açıkladı.

IRAK DOĞRULADI: Şİİ MİLİS GÜCÜ TELAFER'E İLERLİYOR

Irak güvenlik güçleri ve peşmergenin Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında Haşd-i Şa'bi'nin kentin 63 kilometre batısında bulunan Telafer'e ilerlemeye başladığını teyit etti ve "Telafer'in yakınına ulaşmaları için hâlâ uzun bir mesafe var" dedi.

ABD: HAŞD-İ ŞA'Bİ İLE BİR SOURNUMUZ YOK

Haşdi Şâbi'nin Bağdat'ın yönetiminde olduğunu savunan Davis, ABD'nin bu grubu desteklememekle birlikte, grupla ilgili bir probleminin de olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN TELAFER HASSASİYETİ

Türkiye, İran destekli Haşdi Şâbi'nin Telafer'e girmesinden endişelerini sık sık dile getirdi. Ankara, Telafer'deki Türkmenlerin zarar görmemesi için gerek adımları atacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Telafer ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Telâfer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telâfer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telâfer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şâbi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Haşdi Şabi'nin Telâfer'e yönelik operasyon gerçekleştireceği yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti. Çavuşoğlu şunları söylemişti:

"Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah'a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız."



Haber Ara