Dolar

32,4985

Euro

34,5748

Altın

2.476,14

Bist

9.550,70

Pentagon, Dunford'ın Ankara ziyaretinin detaylarını yazdı

ABD genelkurmay başkanı Dunford’un ziyaretinin ardından Pentagon, görüşmelerde suçlayıcı bir tutum olmadığını ve 15 Temmuz sonrası ülkeye yapılan ilk üst düzey ziyaretin ABD’den geldiğini vurgulayan bir açıklama geldi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-02 16:12:39

Pentagon, Dunford'ın Ankara ziyaretinin detaylarını yazdı

ABD Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın Türkiye ziyaretine ilişkin bir açıklama yayınladı. Genelkurmay Başkanı Akar ile Dunford arasındaki arkadaşlığa dikkat çekilen açıklamada, Türk yetkililerin görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptığı belirtildi.

Dunford'ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ilk yabancı yetkili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Dunford ‘General (Genelkurmay Başkanı Hulusi) Akar'ı çok uzun zamandır tanıyorum' dedi. General arkadaşının iyi olduğunun emin olmak istediğini söyledi” ifadelerine yer verildi.

İNCİRLİK VE DİYARBAKIR'DAKİ ÜSLERİN KULLANIMI

Açıklamada Dunford-Akar görüşmesiyle ilgili şu ifadeler kullanıldı: “ Dunford, Akar'ın ziyaretten memnun olduğunu söylediğini ve Türkiye'nin NATO ve IŞİD'le mücadele başta olmak üzere ABD ile işbirliğini sürdürmek istediğini doğruladığını aktardı. Başkan, Türkiye'nin İncirlik ve Diyarbakır'daki Türk üslerine erişim sağlamaya devam edeceği konusunda Akar tarafından kendisine garanti verildiğini söyledi.”

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in eşlik ettiği Dunford'ın Başbakan Binali Yıldırım'la gerçekleştirdiği görüşme hakkında ise açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dunford, tüm görüşmelerde, Türkiye ile ABD'nin işbirliği yapmasını gerektiren bölgedeki sorunları dinlediğini söyledi. Dunford, ‘Günün teması, başından sonuna dek, ABD-Türkiye ilişkilerinin öneminin yeniden tasdik edilmesiydi' diye de ekledi. Dunford, tüm görüşmelerdeki tonun ‘suçlayıcı' değil, olumlu olduğunu da aktardı.”

GÜLEN HAKKINDAKİ İADE TALEPLERİ

Dunford'ın Yıldırım'la yaptığı görüşme sırasında Ankara'nın Washington'dan iadesini istediği Fethullah Gülen hakkındaki talepleri dinlediği belirtilen açıklamada, ABD Genelkurmay Başkanı'nın “Onlara, Türklerin bakış açısının liderliğime iletileceğinden emin olduğumu anlattım” ifadelerine de yer verildi.

Açıklama şu ifadelerle devam etti: “Başkan, sadece iki ülke arasındaki askeri ilişkileri değil aynı zamanda daha kapsamlı ilişkileri de teşvik etti. ‘IŞİD'le mücadele konusunda bazı farklılıklarımız var' diyen Dunford, ‘Bu konular üzerinde çalışmaya istekli olunduğunun ifade edilmesi ve bakış açılarının paylaşılmasının bölgenin istikrar anlamına geldiğine inanıyorum' ifadelerini kullandı.”

Akar'ın bu ay içinde Washington'a gideceğinin belirtildiği açıklamada, iki genelkurmay başkanının IŞİD'le mücadele ve üsler başta olmak üzere konuşacak çok fazla konusu olduğu ancak bu başlıkların Ankara'da ele alınmadığı kaydedildi.

Haber Ara