Dolar

32,5900

Euro

34,7905

Altın

2.406,21

Bist

9.645,02

Pentagon Donald Trump’ı dinlemiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “PYD/PKK’ya artık silah yok” dedi ama Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, “DEAŞ’ın ortaya çıkmaması için PKK/PYD ile işbirliğine devam edeceğiz” diyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-29 08:46:17

Pentagon Donald Trump’ı dinlemiyor

Barack Obama, ABD Başkanlığı görevini yürütürken Suriye merkezli doğan "ABD kargaşası" o dönemde "Suriye'de iki ABD" şeklinde manşetlere yansımıştı. Bu, Suriye konusunda karar alan iki mekanizma olması anlamına geliyordu. Biri Beyaz Saray yani Washington yönetimi, diğeri ise Birleşik Devletler'in ordusu Pentagon'du.

ABD'de yaşanan bu ayrışma ilk kez bu kadar görünür bir şekilde su yüzüne çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “PYD/PKK'ya artık silah yok” demesine rağmen Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, ““Bölgede istikrarın sağlanması ve DEAŞ'ın yeniden dönüşünü engellemek için PKK-PYD ile işbirliğimiz devam edecektir” dedi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Eric Pahon, konu ile iligli şunları söyledi: "DEAŞ'ı yenmek ve geri dönmesini engellemek üzere yapılan istikrar çabaları için PKK/PYD'ye verdiğimiz askeri desteğe yönelik yapılması gereken ayarlamaları yeniden değerlendiriyoruz. DEAŞ'ın bir daha ortaya çıkmaması için PKK/PYD ile işbirliğine devam edeceğiz."

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “ABD, PKK/PYD'ye yaptığı doğrudan silah yardımını Rakka geri alındığı için sona erdirmeyi değerlendiriyor” dedi.

PENTAGON'DAN TEKRAR AÇIKLAMA

Sanders'ın ardından basının karşısına geçen Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning ise kafa karışıklığını daha da artırdı. DEAŞ'a karşı PKK'ya destek vermekle ABD'nin, ‘NATO müttefiki' Türkiye'yi korumayı amaçladığını iddia eden Manning, Suriye PKK'sına verilecek destekte bazı ‘ayarlamalar' yapılacağını kaydetti.

BİR AÇIKLAMA DAHA: SİLAHLAR ALINABİLİR

Pentagon'dan akşam saatlerinde yapılan bir açıklamada ise PKK/PYD'ye verilen silahların geri alınacağı belirtildi. Açıklamada “Niyetimiz spesifik tehditler ortadan kaldırıldıktan sonra büyük araçlar ve ağır veya personelce kullanılan silahların toplanmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

"OYALAMA TAKTİĞİ"

Yeni Şafak'a konuşan Yeni Şafak'ın haberine göre uhalif gruplardan Liva el-Fetih'in komutanı Yahya Kalendel, Pentagon Sözcüsü Eric Pahon'un yaptığı açıklamayı  ‘yeni bir oyalama ve büyük çaplı sevkiyatlar için geliştirilmiş ucuz mazeret' olarak değerlendirdi. Kalendel, “DEAŞ, askeri ve siyasi açıdan bitti. Terör örgütü DEAŞ sahaya yeniden dönerse bu kesinlikle ABD eliyle ve yeni planlar çerçevesinde olacaktır” diye konuştu.

SURİYE'DE İKİ ABD

The New York Times Gazetesi'nde Ağustos 2016'da Anne Barnard imzasıyla yayımlanan bir makalede Suriye'de iki ABD olduğu belirtilmişti. Makalede Türkiye'nin yardımı ile Cerablus'u IŞİD'den alan Özgür Suriye Ordusu'nun üstü kapalı olarak CIA tarafından desteklendiğini, PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olarak bilinen oluşumun ise Pentagon tarafından destelendiğini yazmıştı.

MUHALİFLERE SİLAH DESTEĞİ PENTAGON TARAFINDAN DURDURULMUŞTU

Muhaliflerin etkin olduğu 2013 yılında CIA'ya bağlı Ortak Operasyon Odası aracılığıyla yapılan silah yardımları Pentagon engeliyle karşılaşmıştı. Hareket-i Hazm grubu, Kuvvet-i Şehid Ahmed Abdo ve Ceyş el-Aşair gibi gruplara verilen silah desteği 2014'ten itibaren Pentagon'un yoğun muhalefeti nedeniyle durdurulmuştu.

 

 

 

Haber Ara