Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Pentagon'dan ''Suriye'den çekilme'' açıklaması

ABD’nin Suriye’den çekilmesine ilişkin Pentagon’dan yapılan açıklamada Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesine yönelik planlamaların devam ettiği belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-18 07:36:32

Pentagon'dan ''Suriye'den çekilme'' açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanlığı, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ortaya attığı “Suriye'de 1000 ABD askeri kalacak” iddiasını haberden birkaç saat sonra yalanladı.

Söz konusu yazılı açıklamada ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, "ABD ordusunun Suriye'de bin civarında asker bırakmaya hazırlandığı yönünde, önde gelen bir Amerikan gazetesinde yer alan iddia, kesinlikle doğru değildir. Şubat ayında deklare edilen planlar üzerinde hiçbir değişiklik söz konusu değildir ve ABD güçlerinin belirli bir seviyeye azaltılması yönündeki Başkanın talimatını uygulamaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dunford, WSJ haberindeki Türkiye iddiasına ilişkin de şu açıklamayı yaptı:

"Buna ilaveten, Türkiye-Suriye sınırına ilişkin Türk tarafının güvenlik endişelerine işaret etmek üzere Türk Genelkurmay Başkanlığı ile detaylı askeri planlamaları yapmayı sürdürüyoruz. Bugüne kadarki planlamalar verimli oldu. Şu anda, önümüzdeki günlerde daha da geliştirilecek bir başlangıç konseptine sahibiz."

Dunford ayrıca, Suriye'de bundan sonraki geçiş sürecine destek vereceğini dile getiren IŞİD Karşıtı Koalisyon'un diğer üyeleriyle de gerekli planlamaları yapmaya devam ettiklerini belirtti.

SURİYE'DE 1000 ASKER BIRAKILACAĞI İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜ

WSJ, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Donald Trump yönetiminin çekilme sürecinin ardından Suriye'de yaklaşık 1000 askerini bırakmaya hazırlandığını ileri sürmüştü.

Haberde ayrıca, ABD yönetiminin, Türkiye, Avrupalı müttefikleri ve  YPG/PKK ile yaptığı görüşmelerde, Suriye'nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' oluşturulması için anlaşılamadığı ileri sürülmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl aralık ayında, Suriye'de IŞİD'in  neredeyse tamamen bitirilme noktasına geldiğini açıklamış ve bu süreçle artık Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekileceğini bildirmişti. Daha sonra şubat ayında ise Beyaz Saray, Suriye'de 400 civarında Amerikan askerinin bir süre daha kalacağını açıklamıştı.

Haber Ara