Dolar

32,5556

Euro

34,8496

Altın

2.426,70

Bist

9.645,02

Pentagon'dan istifa eden Abdulmehdi'ye: Amerikan askerlerine yönelik saldırıları önleyin

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, protestoların ardından görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi telefonla arayarak endişelerini paylaştı ve kendisinden, Amerikan askerlerine yönelik saldırıların önlenmesi konusunda yardım istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 08:50:00

Pentagon'dan istifa eden Abdulmehdi'ye: Amerikan askerlerine yönelik saldırıları önleyin

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak'ta son günlerde yaşanan ve ABD'nin İran'ı sorumlu tuttuğu saldırılarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

KRD News'in haberine göre Adil Abdulmehdi'yi telefonla arayarak bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade eden Esper, “Bazı üslerimize yönelik saldırılar ve bu saldırıların önlenmesi konusunda Abdulmehdi'ye endişelerimizi dile getirdik” dedi.

Abdulmehdi'nin bürosundan yapılan açıklamada ise, Pentagon yetkililerinin kendilerinden yaşanan son gelişmelerle bilgi aldıkları ifade edildi.

"İRAN'IN SALDIRILARINA KARŞILIK VERİLECEK"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran'ın Irak'taki uzantılarının Amerikan askerlerine ya da ABD'nin ülkedeki müttefiklerine yönelik herhangi bir saldırısına "kararlı bir şekilde" cevap vereceklerini belirtmişti.

"İran'ın uzantıları, son dönemde Irak güvenlik güçleri ile Amerikan ve Uluslararası Koalisyon askerlerinin bulunduğu üslere karşı birçok saldırı düzenledi" ifadesini kullanan Mike Pompeo, söz konusu unsurların 9 Aralık'ta Bağdat Havalimanı yakınındaki bir askeri üsse roketli saldırı düzenlediğini, 11 Aralık'ta da havalimanına bir başka roketli saldırının yapıldığını söylemişti.

IRAK'TAKİ ABD UNSURLARI HEDEF ALINMIŞTI

Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınındaki askeri üsse 9 Aralık günü 4 katyuşa füzesiyle saldırı gerçekleştirilmiş, saldırıda 6 asker yaralanmıştı.

Çevrede yapılan aramalar sonucu, saldırılarda kullanılmak için "füze fırlatma noktası"na rastlandığı ifade edilmişti.

Selahaddin ve Anbar vilayetlerinde bulunan ABD askeri üslerine füzeli saldırı düzenlenmişti.

IRAK'TAKİ GÖSTERİLER

Irak'ta 1 Ekim'de sokağa inen göstericiler yolsuzlukları, elektrik keisntilerini, yaşam şartlarını protesto ediyor. Yalnızca 4 günde 100'ü geçen ölü sayısının şu anda 450'li aştığı değerlendiriliyor.

Bağımsız Şii politikacı ve Başbakan Adil Abdulmehdi ise uzun süre istifa sinyali vermemesinin ardından ülkedeki Şii otoritelerin çağrılarıyla istifa etmeye hazır olduğunu söylemişti. Irak'taki en yüksek Şii dini mercii olarak kabul edilen Ayetullah Ali Sistani'nin meclise yaptığı 'şeffaf ve özgür seçim' çağrısı sonrasında Abdulmehdi, 29 Kasım'da görevinden istifa ettiğini duyurdu

Haber Ara