Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

'Pencap'ın açık sözlü, cesur kızı'

Pakistan’ın gelecekteki başbakanı olarak görülen eski Başbakan Navaz Şerif’in kızı Meryem Navaz, açık sözlülüğü ile tanınıyor. Meryem Navaz azmi ve cesur duruşu nedeniyle, babasının siyasi mirasının varisi olarak görülüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-24 09:21:36

'Pencap'ın açık sözlü, cesur kızı'

Pakistan'ın gelecekteki başbakanı olarak görülen eski Başbakan Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz, açık sözlülüğü ile tanınıyor. Meryem Navaz azmi ve cesur duruşu nedeniyle, babasının siyasi mirasının varisi olarak görülüyor.

Ashfaq Ahmed'in, ‘Gulfnews.com'da, “Meryem Navaz: Pencap'ın açık sözlü, cesur kızı” başlıkla yayınlanan analiz haberi şöyle:

“Korkaklığımızı, uygunsuz politik doğruluk giysisiyle gizleriz. Bir korkak için cesaret her zaman aptallık gibi görünür. Şans, cesur olanın yanındadır ”diyor Meryem Navaz twitter hesabından yaptığı paylaşımda. Ve Pakistan'daki güçlü düzene meydan okuyan cesur bir siyasi lider olduğunu kanıtlıyor.

Babası Navaz Şerif, 2017'de ‘yolsuz'luk suçlamasıyla iktidardan ihraç edildiğinde Meryem, babasının davasıyla savaşırken öne çıktı. Azmi ve cesur duruşu nedeniyle, şimdi babasının siyasi mirasının varisi olarak görülüyor.

Şüphesiz, Meryem Pakistan'ın yükselen bir kalp atışı ve popülaritesi her geçen gün ivme kazanıyor. Seçim kampanyası sırasında Aralık 2007'de öldürülen eski Başbakan Benazir Butto'dan sonra Pakistan'daki en güçlü ikinci kadın lider olarak görülüyor.

Ön planda

Babası Şerif ve Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) Başkanı olan hapisteki amcası Sahbaz Şerif'in fiziksel yokluğunda, Meryem şimdi bu ay başlatılan hükümet karşıtı kampanyada partiyi sokaktan yönetiyor. Bu ayın başlarında Gujranwala'daki ilk hükümet karşıtı mitingden itibaren Meryem, babası, amcası ve diğer PML-N liderlerinin yokluğunda korkak olmadığına dair güçlü bir siyasi mesaj gönderdi.

Bu yıl 28 Ekim'de 47 yaşına girecek olan Meryem, olgun bir politikacı olarak ortaya çıktı ve Pakistan Demokratik Hareketi (PDM) adlı birleşik muhalefet partileri ittifakının başlattığı seçim kampanyasına başarıyla öncülük ediyor. Benazir Butto'on oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) Başkanı Bilavel Butto Zardari ve Jamiat-e-Ulema Islam (JUI-F) Başkanı Mevlana Fazlur Rahman ile işbirliği yaparak Pakistan'daki sokak siyasetine bir kez daha ışık tuttu.

Zeki bir siyasi gözlemci olan Meryem, babasının 2013'teki başarılı siyasi kampanyasının başına geçtiğinde siyaset sahnesine atladı ve babasını üçüncü kez Pakistan Başbakanı olmasına yardım etti. O zamana kadar, 1992'de 19 yaşındayken Pakistan Ordusu'nda eski bir kaptan olan ve şimdiki Pakistan Ulusal Meclisi Üyesi Muhammed Safdar Awan evlendi. Çiftin üç çocuğu var. Kızının bir kız çocuğu dünyaya getirmesinin ardından 2018 yılında büyükanne oldu.

Açık sözlü ve cesur

Meryem'in en önemli özelliği, cesur olması ve 'sorunları gizlice müzakere etmeyi' sevmemesidir. Dürüst ve çözümlerini aramak için geri kanallar bulmak yerine sorunlarla yüzleşmeye inanıyor. Meryem, babasının yanında durup, Şerif'in kendisini İmran Han'ı iktidara getirmek için tahttan indirdiğine inandığı askeri kurulun gözlerine sertçe baktığında daha popüler oldu.

Meryem'in Gujranwala'daki hükümet karşıtı miting sırasında meydan okuyan video konuşmasında, Pakistan Ordusu Komutanı Qamar Javed Bajwa'yı babasını tahttan indirip, İmran Han'ın Başbakan olmasının önünü açmakla suçlaması, Pakistan'daki güç koridorlarını salladı.

Meryem'in sadece İmran Han'ı eleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda 'melez rejim' dediği şeyde diğer kilit oyuncuların rolünü de sorguladığını görmek yürek vericiydi. Belki de son basın toplantısındaki en dürüst ifade, demokratik olmayan güçlere direnmenin kolay olmadığını kabul etmesiydi.

Meryem'in Karaçi'deki ikinci muhalefet mitingindeki varlığı ve ateşli konuşması, Meryem'in merhamet etmeyeceği açıktır. Protesto mitinginden kısa bir süre sonra otel odasından Karaçi polisi tarafından kocası Safdar'ı gözaltına alarak yıldırma girişiminde bulunulmasına rağmen, Meryem siyasi tansiyonu her geçen gün yükseltmeye kararlı görünüyor.

İdeolojik bağlılık ve dayanıklılık

Pakistan Demokratik Hareketi'nin İslamabad'a doğru uzun bir yürüyüşle sonuçlanan iki aşamalı protesto ve mitingler planlaması, Pakistan Müslüman Birliği-Navaz'ın (PML-N) siyasi kararlılığını ve sinirlerini test edecek. Bununla birlikte, Meryem'in görevdeki bir hükümete karşı bir direniş hareketine liderlik etme konusunda önceden deneyimi yoktur. Ancak Meryem şimdiye kadar etkileyiciydi. Ayrıca, artan işsizlik, artan enflasyon ve yoksulluğa ilişkin halkın kızgınlığı, PML-N'nin hükümet karşıtı mitinglerine olumlu bir halk tepkisi çekmesine yardımcı oluyor.

Aslında bu, bir kadın liderin Pencap'tan ana akım bir siyasi partiyi siyasi direniş alanına ilk defa götürmesiydi. Meryem, PML-N'nin politik evriminin bir kesişme noktasında liderliğini yapıyor. Karizmatik bir lider, iyi niyetli bir konuşmacı ve gerçek bir kalabalık çekicidir; ancak zorlu koşullarda partiyi sağlam tutup tutamayacağı zamanla görülecek.

Meryem'in Pakistan'daki siyasi önemi, hem BBC'nin hem de New York Times'ın onu 2017'de dünyanın en güçlü 100 kadını arasında göstermesiyle ölçülebilir. Meryem hiçbir zaman seçimlere itiraz etmemiş olsa da, çoğu siyasi analist onu Pakistan'ın gelecekteki başbakanı olarak görüyor. Meryem şimdi kendine sadık ekibini dahil ederek partideki konumunu güçlendiriyor. Önümüzdeki haftalar ve aylarda nasıl hâkimiyet kuracağı, kendisinin ve partisinin siyasi geleceğini belirleyecek.

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir. 

Kaynak: Gulf News

 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara