Dolar

32,5779

Euro

34,8036

Altın

2.510,86

Bist

9.693,46

Pembe Köşk'ün replikaları tuvallere aktarıldı

İstanbul Aydın Üniversitesi mimari restorasyon öğrencileri, İsmet İnönü'nün ikamet ettiği Pembe Köşk'ün tavanında bulunan motiflerden yola çıkarak tuval üzerine bire bir yaptıkları replikaları Florya Halit Aydın Yerleşkesi'nde sergiledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-09 12:18:59

Pembe Köşk'ün replikaları tuvallere aktarıldı
İstanbul Aydın Üniversitesi mimari restorasyon öğrencileri, İsmet İnönü'nün ikamet ettiği Pembe Köşk'ün tavanında bulunan motiflerden yola çıkarak tuval üzerine bire bir yaptıkları replikaları Florya Halit Aydın Yerleşkesi'nde sergiledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu (ABMYO) Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, Ankara'daki Pembe Köşk'ün motiflerinin replikalarını tuval üzerine aktardıkları çalışmaları içeren bir sergi açtı. İAÜ Florya Halit Aydın Yerleşkesi'nde 8 Mayıs'ta açılan sergide; ABMYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Sedes, öğretim görevlisi Bülent Bolkol ve Dr. Ragsana Hasanova eşliğinde 'Pembe Köşk Müzesi Replikaları', 'Arnavutköy Yalıları Maketleri', 'Boğaz'daki İskele Bina Posterleri' ve 'Taşınır Eser Konservasyonu'nu içeren dört ayrı çalışma yer aldı.

Ankara'daki Pembe Köşk Müzesi'nin bilardo salonunda bulunan kalem işi tavan bezemelerinin replikalarını bire bir tuval üzerine akrilik boya ile çalıştıklarını belirten Mimari Restorasyon Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Sedes, "Bölümümüz hocalarından Dr. Ragsana Hasanova, Pembe Köşk'ün restorasyonunda bilfiil görev yaptı. Öğrencilerimiz de Ragsana hocanın eşliğinde köşkün tavanında bulunan motiflerini tuval üzerine yaptı. Öğrencilerimizin motif bilgilerini yansıttıkları iyi bir çalışma oldu" dedi.

Kültürel değerlerimiz geleceğe taşınıyor

Gerek restorasyon ve konservasyon çalışmaları, gerek tuval üzerine replika çalışmaları, gerek bezeme çalışmaları, gerekse tarihi eser maket çalışmaları ile kültürel değerlerimizin geleceğe taşınmasına katkı yapacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sedes, hem birinci sınıf, hem de ikinci sınıf öğrencilerinin gerçekleştirdikleri sergiyi tüm dönem boyunca alınan eğitimin bir yansıması olarak nitelendirdi. Mimari restorasyon programı öğrencilerinin tarihi eserlere yönelik yapılan incelemelerle, kültürel mirasın korunması noktasında önemli bir bilinç kazandıklarına vurgu yaptı.

Restorasyon öğrencilerinin dönem çıktıları

Sergide İAÜ Restorasyon Programı ikinci sınıfı öğrencileri, Ankara'nın en eski yapılarından olan İsmet İnönü'nün 1975 yılına kadar ikametgahı olarak kullanılan, ardından müzeye dönüştürülen Pembe Köşk Müzesi'nin bilardo salonu tavanında bulunan motiflerin replikalarını tuval üzerine aktardıkları çalışmaları sergilediler.

Programın birinci sınıf öğrencilerinin 'Arnavutköy Yalıları Maketleri' başlıklı sergisinde, yaptıkları incelemeler sonucunda Arnavutköy'ün yalılarının üç boyutlu maket çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 'Boğaz'daki İskele Bina Posterleri' sergisinde ise, öğrencilerin Beşiktaş İskelesi, Haydarpaşa İskelesi, Çengelköy İskelesi, Anadolu Kavağı İskelesi, Kuzguncuk İskelesi, Büyükada İskelesi, Ayvansaray İskelesi, Ortaköy İskelesi, Sarıyer İskelesi'nin mimari detaylarına ilişkin poster sunumlar ortaya kondu. Sergide; İstanbul'un camileri, kiliseleri, türbeleri, çeşmeleri, hanları, külliyeleri, iskeleleri, müzeler gibi tarihi eserlerin bezeme çalışmalarına yönelik poster panolara da yer verildi. Bu çalışmalar içinde de; Rüstem Paşa Camii, Pertevniyal Valide Sultan Camii, Rüstempaşa Camii, Nuruosmaniye Camii, Üsküdar Şemsi Paşa Camii, Ortaköy Camii, Sultanahmet Camii Kubbe ve Kalemişi Çalışmaları, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Saint Antoine Kilisesi, Yeni Cami, İstanbul Davutpaşa Camii, Aksaray Muratpaşa Camii, Alman Çeşmesi, II. Abdülhamit Çeşmesi, Ömer Abed Hanı, Eyüp Sultan Türbesi, Mihrimah Sultan Külliyesi, Galatasaray Postanesi, Haydarpaşa Vakur İskelesi bezemeleri, Kadıköy Bostancı İskelesi bezemeleri, Yıldız Hamidiye Camii Kubbesi bezemesi, Nusrettin Camii Kubbe bezemesi, Şehzade Camii bezemeleri, Kariye Müzesi, Büyük Londra Oteli'ne ilişkin yaptıkları panolar bulunuyor.

Bir diğer çalışma ise, öğrencilerin 'Taşınır Eser Konservasyonu'na ilişkin yaptıkları ürünlerin sergisi oldu. Konservasyon yapılan eserler içinde cam bardak, cam kase, eski gaz ocağı, ibrik, seramik, gramofon, bakır kap, cezve gibi yüzlerce ürün bulunuyor.

İAÜ Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin röleve, bezeme teknikleri, geleneksel el sanatları, konservasyon alanında gerçekleştirdiği ve 200'den fazla çalışmaları içeren sergi, 12 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

Haber Ara