Dolar

32,4492

Euro

34,4886

Altın

2.474,22

Bist

9.568,02

'Pekin'in Güney Çin Denizi'nde askeri sığınak yapıyor'

ABD düşünce kuruluşu CSIS, Pekin'in Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay adalara ilave ağır askeri yığınak yaptığını öne sürdü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-15 12:14:20

'Pekin'in Güney Çin Denizi'nde askeri sığınak yapıyor'

AA'nın haberine göre ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki Sparty adaları yakınında inşa ettiği yapay adalara uçaksavar ve füzesavar silahlar yerleştirdiğini iddia etti.

CSIS'e bağlı Asya Deniz Şeffaflık İnisiyatifi (AMTI) yayınladığı raporda, yakın tarihli uydu görüntülerinde Çin ordusunun Güney Çin Denizi'nde ileri karakol olarak inşa ettiği yedi adaya ilave uçaksavar silahlar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğinin belirlendiğini savundu.

Uydu takiplerinin Pekin'in haziran ve temmuz aylarında Fiery Cross, Mischief ve Subi kayalıklarında birbiriyle aynı altıgen şekilli binalar inşa etmeye başladığını gösterdiği belirtilen raporda, bu binaların daha önce Gaven, Hughes, Johnson ve Cuarteron kayalıklarında inşa edilen benzer yapılarla birlikte bir nokta füze savunma tahkimatının parçaları olduğu ileri sürüldü.

Kuruluşun web sitesinde yayınlanan kasım ayına ait fotoğraflarda, füze platformları olduğu iddia edilen söz konusu yapıların çevrelerine radar ve uçaksavar silah sistemleri yerleştirildiğinin görüldüğü belirtildi.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına ABD ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor.

Haber Ara