Dolar

32,5917

Euro

34,8467

Altın

2.496,92

Bist

9.623,11

Payitaht Abdulhamid’de Mehmed Abdülkadir Efendi kimdir?

İlgiyle izlenen Payitaht Abdülhamid dizisindeki ilginç karakteri sebebiyle dikkat çeken Mehmed Abdülkadir Efendi gerçekte kimdir?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-08 21:56:13

Payitaht Abdulhamid’de Mehmed Abdülkadir Efendi kimdir?

Dizide silik karakteriyle tanınan ve Can Sipahi'nin canlandırdığı Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi gerçekte nasıl biriydi?

Mehmed Abdülkadir Efendi, 16 Ocak 1878 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdulhamid'in Bidâr Kadınefendi'den olma 3'üncü oğludur. Abdülkadir Efendi, tarih kitaplarında babasına hiç benzemeyen bir şehzade olarak dikkat çekiyor. Asi ve sosyalist kimliğiyle bilinen Şehzade Abdülkadir babasının yanında değil, biraz da genel olarak siyasi hayat içerisinde Prens Sebahattin'in kışkırtmalarıyla karşısında oldu. Şehzade Abdülkadir bu sebeple bazı kesimlerce "Osmanlı Sarayı'ndaki Sosyalist" olarak anılmaktadır. Şehzade iken özel saray eğitimi gören Abdülkadir Efendi, keman çalmayı öğrendi ve ayrıca Almanya'da askerî eğitim gördü. 1924 yılında Hanedan'ın yurtdışına çıkarılması üzerine ailesiyle beraber Bulgaristan'a gitti. Daha sonra Budapeşte'de kemancılık yaparak hayatını idame etmeye çalıştı.

1924 senesinde Hilafet ve saltanatın ilga edilmesi Hanedan mensupları sürgün edildikten sonra ailesiyle birlikte Bulgaristan'a gitti. Sonraları Budapeşte'ye geçen Abdülkadir Efendi, burada eğitimini gençliğinde aldığı keman çalarak geçimini sağlamaya çalıştı.

İlerleyen zamanlarda tekrar Bulgaristan'a döndü ve babasını tanıyan Bulgaristan Kralı tarafından kendisine belediyede kantarcılık işi verildi.

Mehmed Abdülkadir Efendi, 16 Mart 1944 tarihinde Sofya, Bulgaristan'da 66 yaşında iken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Haber Ara