Dolar

32,3246

Euro

34,9839

Altın

2.311,28

Bist

9.079,97

Patriot ve Türkiye açıklaması!

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Patriot füzeleri konusunda açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 00:31:03

Patriot ve Türkiye açıklaması!

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Türkiye'nin IŞİD politikası ve patriot bataryalarının konusunda açıklamalarda bulundu. ABD'nin Türkiye'nin savunulmasına yönelik taahhütlerinde değişim anlamına gelmediğini söyleyen Pentagon sözcüsü Jeff Davis haftalık mutat basın toplantısında ABD'nin, görev süresi ekim ayında dolacak Türkiye'deki patriot hava ve füze savunma birliklerinin konuşlanmasını mevcut rotasyonun sonunda yenilemeyecek olmasına yönelik soruyu yanıtladı.

Ajansların haberine göre; Davis, "Savunma alanında Türkiye ile yakın ve devam eden ilişkimiz var ve bunda da bir değişiklik yok. NATO müttefikimize yardım etmeye devam edeceğiz ve bu, eğer tehdit hesaplamaları herhangi bir nedenle değişirse, (patriotları) hızlı biçimde geri getirme kapasitesini de kapsıyor ve Aegis gemileri çok yakında (konuşlanmış durumda)" diye cevapladı.

'SCUD FÜZELERİNİN AZALDIĞINI GÖRÜYORUZ'

Patriotların, önemli modernleştirme işlemlerinin de bir parçası olarak ABD'ye tekrar getirildiğini belirten Davis, "Bu araçların iyileştirilmesi ihtiyacı birinci neden, ama aynı zamanda bu, oradaki tehdide yönelik analizimizdeki değişimi de yansıtıyor" diye konuştu.

"Tehdit analizlerinin, Esed rejiminin giderek zayıfladığını ve füze stoklarının büyük çoğunluğunu ülke içindeki hedeflere karşı kullandığını görmeleri dolayısıyla 2013 yılından bu yana bir şekilde değiştiğini" ifade eden Davis, "(Esed rejimi) Önceden neredeyse günlük önemli sayıda Scud füzesi atıyordu ama şimdi bunların çok azaldığını ve durduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Davis, buradaki tehdit analizlerinin daha çok küresel düzeyde bir hesaplamayla alakalı olduğunu da dile getirerek, başka bir soru üzerine, dünya genelindeki patriotların geliştirilmesinin yıllar alabilecek bir süreç olduğunu kaydetti.

'TÜRKİYE'YE TAAHHÜDÜMÜZ SARSILMAZ'

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Davis, "Patriotlara dair bu kararın ABD'nin Türkiye'nin savunulmasına yönelik taahhütlerinde değişim anlamına mı geldiğine" yönelik soru üzerine, "Hayır, kesinlikle değil. Türkiye, bir NATO müttefiki ve öyle olmaya da devam edecek. Savunma alanında Türkiye ile yakın ve devam eden bir ilişkimiz var ve bunda da bir değişiklik yok" dedi.

ABD ve NATO'nun Türkiye'ye yönelik taahhütlerinin sarsılmaz olduğunu belirten Davis, "Türkiye'yi savunmak için (orada) mevcut diğer varlıklarımız var.  Bir hafta içinde patriot füze bataryalarını yeniden konuşlandırma kapasitesine hala sahibiz. Diğer NATO müttefiklerimizde olduğu gibi NATO müttefikimize (Türkiye'ye) yardım etmeye devam edeceğiz ve bu, eğer tehdit hesaplamaları herhangi bir nedenle değişirse, (patriotları) hızlı biçimde geri getirme kapasitesini de kapsıyor ve Aegis gemileri çok yakında (konuşlanmış durumda)" ifadelerini kullandı.

'FARKLI ÜSLERE DAİR GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR'

Davis, IŞİD ile mücadelede İncirlik üssünün kullanılmasına yönelik bir soru üzerine, şu anda F-16'ların ötesinde bir genişlemeyi planlamadıklarını bildirdi.

Türkiye'deki diğer üslerin kullanılıp kullanılmayacağına yönelik soru üzerine de Davis, şu anda İncirlik'te F-16'ların bulunduğunu, buna bakım personeli de ekleyebileceklerini belirterek, "Bu konudaki görüşmeler aktif şekilde devam ediyor. Olası farklı bir lokasyon olabilir ama şu anda açıklayabileceğimiz bir durum yok" diye konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara